De multe ori atunci cand suntem stresati, obositi sau suparati preferam sa apelam la diverse medicamente sau alte preocupari mai putin sanatoase (tutun, alcool). In alte cazuri ne punem pe mancat. Nu multi stiu , dar masticatia, este sistemul natural al omului de a se relaxa. Atunci cand mestecam , se elibereaza in corp endorfine , care ne fac sa ne simtitm bine. Astfel ne este foarte usor sa cadem intr-o astfel de capcana, suntem stresati sau suparati si atunci mancam.
Sa nu mai spunem ca cel mai rau moment pentru a manca este atunci cand suntem intr-o astfel de stare. Digestia nu functioneaza cum trebuie iar alimentele sunt pline de aceasta energie negativa pe care noi o emanam.
Asa ca in loc sa apelam la astfel de variante, am putea pur si simplu sa alegem un dar pe care natura in toata frumusetea si generozitatea sa ni l-a oferit : ierburile vindecatoare.
Musetelul
(Matricaria recutita)
Alina burtica – si sufletul
Un ceai lejer, relaxant cu o aroma delicata, contine uleiuri ce relaxeaza muschii netezi ai stomacului. Trei cesti zilnic vor usura digestia, problemele cu stomacul iritabil si colitele. Alegeti florile de musetel 100% pure, cu o aroma puternica de mar. Utilizati o lingura de flori la o cana de apa . Pentru problemele cronice urmati tratamentul pentru cel putin doua luni.
Roinita
(Melissa officinalis)
Reduce anxietatea si insomnia
Aceasta planta cu aroma de citrice ajuta la imblanzirea tensiunii, nervozitatii si a cazurilor lejere de depresie. Relaxati-va cu o cana inainte de culcare pentru a va ajuta sa va simtiti somnorosi. Alegeti frunze proaspete sau uscate care au o puternica aroma de lamaie mentolata. Folositi o lingura de frunze la o cana de apa si beti pe cat este nevoie.
Floarea pasiunii
Va usureaza accesul la un somn odihnitor
Floarea, vita si frunzele contin substante ce s-au dovedit a avea calitati usor sedative. Recomandata de specialistii in plante de leac ca tratament de top pentru insomnie, este deosebit de buna pentru a ajuta atunci cand somnul este tulburat de anxietate. Folositi o lingurita de planta uscata la o cana de apa.
Menta/Izma
(Mentha x piperita)
Ajuta la inlaturarea indigestiei
Proaspata sau uscata, ceaiul din aceasta planta este o cale excelenta pentru a usura o digestie incapatanata si gazele la stomac, de a alina greata si voma. Nu folositi alte plante cu aroma mentolata, precum iarba creata(Mentha spicata), deoarece doar adevarata menta contine ajutorul digestiv, mentolul. Folositi o lingura de frunze (sau mai mult, potrivit gustului fiecaruia) pentru o cana de apa.
Rozmarinul
(Rosmarinus officinalis)
Poate inlatura durerile de cap
Aceasta planta aromata nu doar da gust mancarurilor, poate de asemenea inlatura anumite feluri de dureri de cap induse de stres. Deoarece rozmarinul ajuta la mentinerea vaselor de sange cat mai dilatate, poate preveni durerile de cap cauzate de vasoconstrictie(atunci cand vasele de sange se ingusteaza) Folositi o lingurita de rozmarin uscat la o cana de apa.
Salvia
(Salvia officinalis)
Indeparteaza transpiratia nocturna
Aceeasi planta care aromeaza alimentele poate reduce sau uneori chiar elimina transpiratia nocturna, ceea ce va va ajuta sa va relaxati si sa aveti o noapte de somn zdravan. Folositi patru linguri cu varf de salvie uscata la o cana de apa clocotita. Acoperiti bine si lasati-o pentru mai mult de patru ore.
Cimbru
(Thymus vulgaris)
Reduce tusea, bronsita si presiunea asupra sinusurilor
Sorbiti aromatul ceai de cimbru pentru a va ajuta la relaxarea spasmelor bronhice care declanseaza accese de tuse datorita racelilor sau bronsitelor. Folositi doua lingurite de cimbru uscat la o cana de apa , lasati pentru 10 min. si beti cate o cana de trei ori pe zi.
Cand preparati ceaiurile incercati sa nu fierbeti apa pana da in clocot. Apa trebuie sa fie in general la o temperatura in jur de 80 de grade, cat este necesar pentru a nu distruge nutrientii vii din aceste minunate plante vindecatoare.
Sursa: Jurnalderetete.md