Ingrediente:
- 600 g. faina moale
- 1 ou la temperatura camerei
- 400 ml lapte călduț/cald
- 1 pachet de drojdie uscată (8-10 g)
- 80 g. zahăr (poate mai puțin)
- 1 lingurita mica de sare
- 2 linguri mici de otet 9%
- 30 g + 40 g unt
- 1 galbenus de ou pentru uns si
- seminte de mac
Mod de preparare:
Intr-un vas mai adanc batem oul cu zaharul, apoi adaugam laptele proaspat incalzit (trebuie sa fie proaspat) si amestecam pana se omogenizeaza.
La final, adaugam drojdia si amestecam din nou pentru a se dizolva si a netezi totul.
Intr-un alt vas mai adanc, cerne faina, se face un godeu in mijloc, apoi se toarna aici tot amestecul lichid, se adauga otetul, sarea si se amesteca cu o lingura pana se obtine un amestec compact.
Cand faina absoarbe lichidul, vei obtine un aluat foarte moale si lipicios.
Adăugați încă două linguri de făină (sau cât credeți că este necesar) și continuați să amestecați până se amestecă și aceasta.
Aluatul este încă moale și lipicios, așa că răsturnați-l pe o suprafață de lucru, aplatizați-l puțin și întindeți deasupra 30 g de unt moale.
Cu mainile unse, framantam aluatul pana absoarbe untul si devine omogen. Formați o minge și puneți-o într-un castron bine uns cu ulei (2 linguri de ulei).
Acoperiți cu o pungă sau folie alimentară transparentă și lăsați într-un loc cald și întunecat să crească timp de jumătate de oră sau până când își dublează volumul.
Apoi se scoate pe o suprafață de lucru și, cu mâinile unse cu ulei, se întinde într-o crustă mare. Aplicați 30-40 g de unt înmuiat pe toată suprafața.
Îndoiți-l în jumătate pe o parte, apoi îndoiți-l pe cealaltă parte, ca pe o carte. Veți obține un dreptunghi alungit cu trei straturi de aluat.
Tăiați-o în bucăți de 2, 3 sau 4 degete late sau cum doriți, întindeți-le puțin și răsuciți-le, apoi uniți capetele pentru a obține covrigei.
Aranjați-le pe o tavă tapetată cu hârtie, acoperiți și lăsați-le să se odihnească aproximativ 10 minute.
În acest timp, porniți cuptorul să se încălzească la 180 de grade, iar covrigii vor crește în volum.
Ungeți-le cu gălbenuș de ou bătut la care ați adăugat puțin lapte sau ulei și stropiți-le cu diverse semințe la alegere.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau pana se rumenesc.
Poftă bună!