Panificatie

Cei mai moi și mai deliciosi covrigi turcești

 

 

Cei mai moi și mai deliciosi covrigi turcești

Ingrediente:

  • 600 g. faina moale
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 400 ml lapte călduț/cald
  • 1 pachet de drojdie uscată (8-10 g)
  • 80 g. zahăr (poate mai puțin)
  • 1 lingurita mica de sare
  • 2 linguri mici de otet 9%
  • 30 g + 40 g unt
  • 1 galbenus de ou pentru uns si
  • seminte de mac

 

Mod de preparare:

Intr-un vas mai adanc batem oul cu zaharul, apoi adaugam laptele proaspat incalzit (trebuie sa fie proaspat) si amestecam pana se omogenizeaza.

La final, adaugam drojdia si amestecam din nou pentru a se dizolva si a netezi totul.

IMG 9968 2

Intr-un alt vas mai adanc, cerne faina, se face un godeu in mijloc, apoi se toarna aici tot amestecul lichid, se adauga otetul, sarea si se amesteca cu o lingura pana se obtine un amestec compact.

Cand faina absoarbe lichidul, vei obtine un aluat foarte moale si lipicios.

IMG 9969 2

Adăugați încă două linguri de făină (sau cât credeți că este necesar) și continuați să amestecați până se amestecă și aceasta.

Aluatul este încă moale și lipicios, așa că răsturnați-l pe o suprafață de lucru, aplatizați-l puțin și întindeți deasupra 30 g de unt moale.

Cu mainile unse, framantam aluatul pana absoarbe untul si devine omogen. Formați o minge și puneți-o într-un castron bine uns cu ulei (2 linguri de ulei).

Acoperiți cu o pungă sau folie alimentară transparentă și lăsați într-un loc cald și întunecat să crească timp de jumătate de oră sau până când își dublează volumul.

IMG 9970 2

Apoi se scoate pe o suprafață de lucru și, cu mâinile unse cu ulei, se întinde într-o crustă mare. Aplicați 30-40 g de unt înmuiat pe toată suprafața.

Îndoiți-l în jumătate pe o parte, apoi îndoiți-l pe cealaltă parte, ca pe o carte. Veți obține un dreptunghi alungit cu trei straturi de aluat.

IMG 9971 2

Tăiați-o în bucăți de 2, 3 sau 4 degete late sau cum doriți, întindeți-le puțin și răsuciți-le, apoi uniți capetele pentru a obține covrigei.

Aranjați-le pe o tavă tapetată cu hârtie, acoperiți și lăsați-le să se odihnească aproximativ 10 minute.

IMG 9972 2

În acest timp, porniți cuptorul să se încălzească la 180 de grade, iar covrigii vor crește în volum.

Ungeți-le cu gălbenuș de ou bătut la care ați adăugat puțin lapte sau ulei și stropiți-le cu diverse semințe la alegere.

IMG 9962 2

Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau pana se rumenesc.

IMG 9964 2

 

Poftă bună!

 

 Sursa