Bauturi

Cel mai bun ceai pentru inimă! Creşte capacitatea de efort fizic şi intelectual, reglează colesterolul, tensiunea arterială şi prelungeşte viaţa cu cel puţin 10 ani

 

 

Cel mai bun ceai pentru inimă! Creşte capacitatea de efort fizic şi intelectual, reglează colesterolul, tensiunea arterială şi prelungeşte viaţa cu cel puţin 10 ani

 

Folosit din timpuri străvechi, păducelul are o puternică acţiune susţinînd funcţiile mentale şi contribuind la creşterea capacităţii cardiace la efort.

Considerat un simbol al speranţei şi al rodniciei, păducelul era folosit de romani şi greci în tratarea bolilor de inimă, de ficat şi contra insomniei. În schimb, chinezii alungau dezechilibrele energetice cu ajutorul fructelor de păducel. Şi în zilele noastre proprietăţile păducelului sînt la fel de apreciate, fiind considerată planta cu cea mai puternică acţiune în tratarea bolilor cardiovasculare. Francezii numesc preparatele din păducel „laptele bătrînilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale constatate la persoanele vîrstnice, cu inima şubrezită. Mai mult decît atît, aceştia sînt convinşi că ceaiul de păducel le prelungeşte viaţa cu minimum 10 ani.

Studiile au demonstrat faptul că fructele de păducel ajută la diminuarea palpitaţiilor, a oboselii şi a altor simptome legate de insuficienţa cardiacă. Acestea sînt un ajutor de nădejde în scăderea tensiunii arteriale, prin dilatarea vaselor de sînge. Păducelul are efecte benefice în caz de hiper şi hipotensiune arterială, tensiune arterială oscilantă, cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă moderată, aritmii, nevroze cardiace, ateroscleroză, arterită obliterantă. În caz de sechele post-infarct, păducelul este foarte eficient, favorizînd revascularizarea muşchiului cardiac şi stabilizînd valorile tensiunii arteriale.

Alături de efectele terapeutice enumerate, păducelul prezintă acţiune calmantă la nivelul sistemului nervos, antidepresivă şi relaxantă. Este util persoanelor cu distonii neuro-vegetative, celor irascibile sau cu nevroze anxioase, atacuri de panică, insomnii.

Cel mai cunoscut şi mai utilizat preparat pe bază de păducel este ceaiul. Acesta se prepară prin infuzarea unei linguri de fructe uscate în două ceşti de apă fierbinte, timp de circa 10-15 minute. Ceaiul de păducel se poate consuma de 3 ori pe zi.

Pe lîngă binefacerile pe care această licoare le aduce inimii, ceaiul de păducel prezintă multe alte beneficii pentru sănătate:

– reglează colesterolul

– prelungeşte speranţa de viaţă

– diminuează simptomele specifice menopauzei (bufeuri, palpitaţii, hiperexcitabilitate, nervozitate, insomnie)

– are acţiune diuretică şi combate retenţia de apă

– contribuie la întărirea sistemului imunitar

– previne alterarea capacităţii mentale

– creşte cu 40% capacitatea de efort fizic şi intelectual

– acţionează ca bronhodilatator, febrifug şi stimulator al respiraţiei

– contribuie la oxigenarea şi hrănirea celulelor nervoase.

Păducelul sau planta inimii este recomandată în tratarea a peste 55 de afecţiuni. Este recomandat în tahicardie, extrasistole, miocardită, tensiune oscilantă. Păducelul scade tensiunea arterială, măreşte circulaţia sângelui la nivelul creierului. Este recomandat în angină pectorală, ateroscleroză, aritmii, nevroze, atacuri de panică. Păducelul este socotit a fi pomul dracului, deoarece din crengile sale ar fi fost făcută cununa lui Cristos. Cine îi consuma fructele n-avea voie să intre şapte ani în biserică.

De la păducel se folosesc rădăcinile, coaja, frunzele, florile, rămurelele, practic toate părţile plantei, deoarece acestea conţin acizi organici şi uleiuri volatile. Se poate administra sub formă de infuzie, tinctură, decoct, vin, cataplasme reci, pulbere, sirop. Frunzele, florile şi fructele conţin acizi triterpenici, substanţe flavonice, pectine, vitamine, acid cafeic, colină, derivaţi purinici, acid tartaric, acid citric.

Coaja păducelului conţine alcaloizi cu proprietăţi anticancerigene şi diuretice. Păducelele conţin vitaminele B, şi C. Păducelul pentru numeroasele proprietăţi terapeutice pe care le are mai este cunoscut şi ca arbustul vieţii sau al tinereţii veşnice. Este un excelent remediu împotriva bătăturilor, folosindu-se pentru aceasta comprese cu decoct de păducel, făcut din frunze şi ramuri bine mărunţite.