Cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Sarbatori si nu numai. Ori de cate ori stiu ca urmeaza sa am musafiri, ma pregatesc cu cate un cozonac pufos si bun. De regula il umplu cu ce am prin casa, nu neaparat cu nuca sau cu mac iar astazi va prezint un cozonac cu gem.
Da da, ati auzit bine – cozonac cu gem. Probabil nu ati incercat pana acum dar va asigur ca este foarte, foarte gustos iar daca nu aveti nuca la indemana, gemul este perfect pentru a-l umple. Puteti folosi orice fel de gem/dulceata/magiun – ce aveti la indemana si va place mai mult.
Ingrediente:
- 1150 g de faina
- 40 gr de drojdie proaspata
- 150 gr zahar
- 85 gr miere
- 200 ml lapte caldut
- 120 ml iaurt gras sau smantana
- 4 oua intregi + 4 galbenusuri
- coaja raza de lamaie si portocala, esenta de vanilie
- 100 gr unt moale
- 150 gr de gem sau dulceata
Separat aveti nevoie de stafide sau rahat – daca vreti sa mai puneti ceva in cozonac sau chiar ciococolata. Pentru uns aveti nevoie de un galbenus de ou si cativa fulgi de migdale pentru decor.
Toate ingredientele pe care le folositi pentru cozonac este indicat sa fie la temperatura camerei iar laptele sa fie caldut.
Mod de preparare:
Adaugati 1 lingura de zahar (din zaharul de la ingrediente), drojdia maruntita, 100 gr de faina (din cele 1150 gr), laptele caldut si amestecati bine. Totul se lasa pana isi tripleaza volumul.
Dupa ce creste, se amesteca din nou si se lasa la crescut. Se repeta procedeul de 3 ori ca sa se activeze bine drojdia.
In vasul in care veti framanta puneti ouale, zaharul si mierea si bateti-le putin cu un tel, adaugati iaurtul, coaja rasa, vanilia si drojdia adaugata si adaugam treptat faina si incepeti sa framantati. Se transfera aluatul pe masa de lucru si se framanta cam 15 minute pana nu mai este lipicios.
Cand ati terminat prima etapa de framantare puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei, acoperiti-l si lasati-l la dospit pana creste de trei ori, intr-un loc caldut.
Cand aluatul a crescut frumos se ia untul moale, se transfera aluatul pe masa de lucru, se adauga grasimea si se framanta, la inceput aluatul arata ca se destrama, dar nu va faceti griji, doar se adauga grasimea treptat, se framanta si se bate aluatul pe masa de vreo 100 de ori, sunt framantat timp de 35 de minute pana obtin un aluat neted, elastic.
Cand obtineti un aluat elastic frumos puneti-l inapoi in vasul uns, acoperiti si lasati sa-si tripleze volumul din nou. Cand a crescut frumos nu il mai framantati. In schimb impartiti usor aluatul in 9 parti egale (bile), pentru mine fiecare parte a fost de aproximativ 245 g.
Se intind foi din bilele de aluat, se umplu cu gemul dorit sau cu umplutura dorita si se ruleaza. Impletiti in 3 fiecare cozonac si puneti in tava de copt unsa cu unt.
Din compozitia aceasta vor iesi 3 cozonaci mari iar daca nu vreti 3, scadeti din ingrediente.
Cozonacii se ung cu ou, se pun fulgi de migdale deasupra sau zahar/susan/mac si se dau la cuptor pentru 50 de minute la 170 grade.
Cand sunt gata, cozonacii se scot si se ung cu putina apa, se acopera cu un prosop curat si se lasa putin pana ii veti taia.
Pofta buna!