Desert

Prăjitură delicioasă cu mere și cremă straciatella cu ciocolată neagră

 

 

Prăjitură delicioasă cu mere și cremă straciatella – un desert delicat cu bucăți de ciocolată…

 

Ingrediente:

pentru blat:

8 oua,
8 linguri de zahar,
8 linguri faina,
1 praf de copt,
1,5 kg mere,
150 ml vin alb dulce,
150 gr zahar,
1 baton scortisoara,
ciocolata,

pentru umplutura de mere:

1 kg mere,

3-4 linguri zahar vanilat

2 plicuri jeleu de lamaie

200 ml apa

pentru crema straciatella:

300 ml smantana lichida 30%

1 plic jeleu de lamaie

200 ml apa clocotita

50 gr ciocolata neagra

glazura:

2 plicuri gelatină pudră

500 ml suc de portocale

 

Mod de preparare: 

Se curata merele, le taiem in 4 si indepartam samburii.

Intr-o cratita punem la caramelizat 150 gr zahar, peste care vom adauga 150 ml vin alb dulce.La acest amestec de zahar si vin adaugam merele taiate ,1 baton de scortisoara si le lasam pe foc pret de 3-4 minute sa se intrepatrunda aromele.
Tava(38/27cm) se unge bine cu unt si asezam in ea merele calite in vin (scortisoara o indepartam) aranjandu-le frumos in tava.
Din cele 8 oua preparam un piscot(pandispan).

Galbenusurile se spumeaza cu 8 linguri de zahar, albusul se mixeaza cu mixerul pana obtinem o spuma tare ,pe care il vom pune la galbenusurile spumate, se amesteca usor pana se omogenizeaza dupa care presaram 8 linguri de faina in care punem si praful de copt si amestecam din nou usor pana la omogenizare.
Pandispanul(piscotul), astfel obtinut il rasturnam peste merele din tava niveland suprafata.

Tava se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se tine la cuptor pana pandispanul este copt (la proba cu scobitoarea aluatul nu se mai prinde de ea).

Scoatem tava din cuptor, lasam sa se racoreasca putin dupa care turnam continutul tavii pe un platou . Pandispanul va ajunge dedesubt , iar merele deasupra. Vom lasa blatul cu mere sa se racoreasca pana preparam crema.

Merele se curăță de coajă, se taie cubulețe și se cântăresc. Se pun intr-o oala cu zahar vanilat, se prajesc la foc mic pana merele sunt moi si incep sa se destrame.

Se toarnă apa și când amestecul de mere fierbe, se adaugă jeleul uscat. Se ia de pe foc si se amesteca pana se dizolva jeleul.

După ce s-a răcit și se așează, se așează pe primul strat de pandișpan. Acoperiți cu un alt strat și lăsați deoparte să se întărească, cântăriți cu o scândură, de exemplu.

Dizolvați jeleul într-un pahar cu apă clocotită. Il poti incalzi usor daca nu are timp sa se dizolve, dar nu trebuie sa il fierbi.

Razi ciocolata folosind o razatoarea fina. Batem smantana rece, adaugand la sfarsit jeleul ingrosat.

Se toarnă ciocolata rasă și se amestecă. Se toarnă spuma pe pandișpan și se netezește.

Dă deoparte până se întărește complet.

 

Daca vrem sa glazuram

Amestecăm gelatina cu 500 ml de suc de portocale. Punem la fiert până se îngroașă un pic, lăsăm se răcorească și turnăm peste stratul de cremă.

Decorăm cu frișcă și ciocolată rasă.

 

Pofta buna!

 Sursă

 Sursa