Există zeci de ciuperci comestibile care au în compoziție compuși anticancerigeni, în special polizaharide beta glucan, care stimulează sistemului imunitar și detoxifică organismului de substanțele cancerigene. Anumite ciuperci se disting însă de celelalte, tocmai prin aportul sporit de substanțe care pot preveni cancerul sau alte boli degeneretive.
Ciupercile Maitake (Grifola frondosa), folosite în Japonia de sute de ani, ajută la reglarea tensiunii arteriale, a insulinei și a colesterolului în sânge, stimulează sistemul imunitar, activează celulele macrofage – care înghit celulele canceroase, inhibă dezvoltarea tumorilor, reduc efectele secundare ale chimioterapiei și mai presus de toate îmbunătățesc funcțiile hepatice.
Shiitake (Lentinula edodes), o altă specie de ciuperci care acționează ca imunomodulator, conține substanțe (între care cea mai puternică se numește lentinan) care pot preveni cancerul, bolile de inimă, hipertensiunea, hepatita, SIDA, herpesul sau alte infecții virale. Aceste substanțe sunt de obicei extrase și concentrate sub formă de tablete, pentru o absorție mai rapide și mai eficientă.
Ciupercile Reishi (Ganoderma) conțin câteva substanțe bioactive care reglează sistemul imunitar și previn apariția cancerului, însă sunt alcătuite în proporție de 90% din fibre greu digerabile și amare la gust – de aceea se recomandă consumarea acestora sub formă de extrac (tablete). Dintre cele 6 tipuri de ciuperci reishi medicinale, cele mai eficiente sunt cele de culoare roșie.
Cercetătorii japonezi recomandă administrarea pudrei de reishi împreună cu o sursă importantă de vitamina C, acestea având împreună un efect sporit în ce privește stimularea sistemului imunitar.