Nu stiu ce faceti voi cu albusurile ramase de la pregatirile sarbatorilor de iarna si chiar m-as bucura sa-mi spuneti aici cum procedati cu ele! Dar pana descoperiti voi postarea si va faceti curaj sa-mi scrieti, o sa va dau astazi o reteta, pe cat de simpla, pe atat de delicioasa a unui chec facut numai din albusuri pastrate la congelator. Va mai trebuie cateva ingrediente simple, doar si aveti toate premisele unui dulce capabil sa satisfaca poftele celui mai pretentios degustator, nu glumesc! Hai sa vedem cum trebuie sa decurga lucrurile, pentru a ne bucura de dulcele promis!
Ingrediente:
o cana plina cu albusuri (capacitatea canii 250 ml.)
o cana cu zahar tos, sau farin, merge de oricare
o cana cu faina
(Toate ingredientele se masoara cu aceeasi cana.)
semintele unei pastai de vanilie, sau esenta, sau un pachetel de vanilie, ce aveti
2 lamai
50 ml. ulei
o lingurita rasa praf de copt
Optional: stafide, fructe uscate, rahat, pentru umplut
Pentru glazura, care tot optionala este…
un albus de ou
250 gr. zahar farin
2 linguri zeama de lamaie
un varf de cutit de sare
Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma intr-un vas care a fost foarte bine degresat si clatit anterior. Se adauga un varf de cutit de sare, se continua mixarea si apoi incepe sa se adauge zaharul in ploaie, cam in trei transe, nu tot odata. Apoi se adauga coaja de la o lamaie si uleiul, eu am pus si de portocala, ca ne place sa fie aromat.
Se adauga fructele uscate, rahatul, ce vreti sa puneti, daca vreti, dupa care se toarna compozitia, in tava pregatita cu hartie de copt, sau unsa cu unt si presarata cu faina. Iese un chec mare. Eu am impartit de data asta compozitia in doua tavi, fiindca am facut si un blat de tort, din 40% din compozitie, veti vedea!
In momentul in care se taie checul, efectiv ti se taie si respiratia, fiindca imaginea sectiunii e halucinanta…
Pofta buna!
Sursa: cufarul cu bucurii