Ingrediente:
6 oua
6 linguri cu varf de zahar
6 linguri apa
6 linguri ulei
6 linguri cu varf de faina
zahar vanilat
un varf de cutit praf de copt
coaja rasa de la o lamaie
2 linguri de cacao
Mod de preparare:
La acest chec intai se separa oualele, se bat albusurile spuma cu un praf de sare si se lasa deoparte 5 minute pana cand faceti siropul de zahar.
Pentru sirop:
Se pune zaharul cu apa intr-un ibric sau craticioara de inox si se fierbe pe aragaz amestecand in el pana se dizolva zaharul. Puteti adauga zaharul vanilat in sirop. Se toarna apoi in fir subtire asa fierbinte peste albusurile batute spuma pana se incorporeaza tot. Treptat se adauga cate un galbenus, se bate cu mixerul pana se incorporeaza, cate o lingura de ulei, si iar galbenusul, ulei, pana cand le terminati.
Acum puteti adauga coaja rasa de lamaie si se mai bate putin. Operatiunea urmatoare este adaugarea fainii care se face obligatoriu cu un tel in forma de para ca sa nu iasa aerul din compozitie! Faina se cerne apoi se amesteca cu praful de copt si se adauga cate o lingura imprastiat in aluat, dupa fiecare lingura amestecati usor cu telul de jos in sus.
La final, in acelasi castron unde ati facut aluatul, puneti intr-o parte 2 linguri de cacao pe care le amestecati usor (sa nu amestecati in tot aluatul, doar intr-o parte). In momentul in care puneti aluatul in tava, el trebuie sa fie cu cele doua culori spre tava, amestecand cu lingura alternativ stanga dreapta in timp ce aluatul curge, pentru a se forma straturile alternative de cacao si aluat normal.
Se baga la cuptor circa 30 de minute pana cand este gata. Faceti testul cu scobitoarea! Se rastoarna pe un platou cand s-a racit (checul se va desprinde de pe marginile tavii singur, atunci este momentul sa-l rasturnati) si se pudreaza cu zahar. Eu am avut in casa toping de ciocolata si l-am ornat, daca va place puteti pune orice fel de toping!
Pofta buna!
Sursa: Dorohoi News