Ingrediente:
- 3 ouă
- 175 g zahăr
- 2 linguri suc de lămâie
- coaja de la o lămâie
- 220 g iaurt grecesc
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 200 g făină
- o linguriță praf de copt
- ⅓ linguriță sare
- 100 g zmeură proaspătă (sau alte fructe de pădure)
- o linguriță esență de vanilie
Mod de peparare:
-
Preîncălziți cuptorul la 175°C, fără ventilație.
-
Tapetați o tavă de chec (a mea are 8x8x30cm) cu hârtie de copt.
-
Mixăm ouăle cu zahărul și esența de vanilie până când obținem sau spumă densă deschisă la culoare.
-
Adăugăm iaurtul, uleiul, sucul și coaja de lămâie și amestecăm până la încorporarea ingredientelor.
-
Cernem ingredientele solide: făina, sarea și praful de copt și le adăugăm treptat în compoziție, încorporandu-le cu o spatulă, cu mișcări ample de sus în jos.
-
Com nu trebuie să aibă consistență lichidă, deci nu supramixați! Amestecați doar până când ingredientele sunt încorporate și vă asigurați că nu sunt cocoloașe de făină.
-
Adăugați zmeura în compoziție, și încorporați-o cu mișcări delicate.
-
Turnați compoziția în tava de verificat și coaceți pentru 50-55 minute.
-
Checul este copt dacă o scobitoare introdusă în mijlocul lui iese curată.
-
Checul se lasă în tavă să se răcească complet.
-
Îl puteți consuma ca atare, sau puteți presăra zahăr pudră sau glazură simplă obținută din suc de lămâie amestecat cu zahăr pudră.
Pentru glazura de lămâie
-
Amestecați 100 g zahăr pudră cu o lingură de suc de lămâie. Se toarnă peste checul rece, apoi poți presăra bucăți de zmeură și coaja rasă de lămâie.
Pofta buna!