Remedii naturiste

Cimbrul de cultură combate astmul bronşic și ajută la vindecarea bolilor respiratorii

 

 

Cimbrul de cultură combate astmul bronşic și ajută la vindecarea bolilor respiratorii

 

O plantă minune pe care o cunosc și o folosesc mulți români este cimbrul. Vorbim de cimbrul de cultură, ci de cel care crește spontan.

Această plantă este eficientă împotriva a peste 130 de bacterii. Acesta este bogată în uleiuri esențiale și, în ciuda dimensiunii sale mici, este una dintre cele mai puternice plante de pe planetă.

Cimbrul poate fi folosit pe post de antibiotic, în special de persoanele care au probleme respiratorii. Această plantă acționează ca un bun expectorant, ceea ce ajută la desfundarea căilor respiratorii.

Beneficiile consumului de cimbru se pot regăsi fie în preparate, fie sub formă de infuzie. De asemenea, cimbrul care crește spontan fluidizează și secrețiile bronșice.

Pentru ca acesta să își facă efectul, este suficientă prepararea unui ceai. Beneficiile cimbrului pentru organism nu se opresc aici.

Această plantă minune ajută la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce înseamnă că ține la distanță anumite boli cronice. Studiile au demonstrat că cimbrul reduce riscul de apariție al bolilor de inimă sau al cancerului.

Cimbrul conține vitamina A, vitamina C și fier care ajută la întărirea sistemului imunitar. Cu un sistem imunitar puternic, organismul devine mult mai rezistent la infecții.

Folosit în diverse preparate, așa cum știu cel mai bine gospodinele, cimbrul îmbunătățește semnificativ digestia. Uneori, aceasta poate fi folosit inclusiv pentru calmarea durerilor abdominale sau pentru a trata indigestia.

Datorită substanţelor amare pe care le conţine, cimbrul de cultură funcţionează ca un antiseptic intestinal.

În asociaţie cu alte plante, este recomandat şi în digestia dificilă.

În acelaşi timp, cimbrul de grădină este util în stimularea apetitului.

Infuzia de cimbru de cultură este recomandată în combaterea tusei convulsive şi a astmului bronşic şi se prepară din una-două linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, timp de o săptămână.

Potrivit „Ghidului plantelor medicinale”, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, acest tratament este foarte util în toate formele de enterocolite de origine bacteriană.

În asociaţie cu alte plante se recomandă şi în dispepsii. Uleiul esenţial trebuie folosit în diluţii foarte mari: două-trei picături la o lingură de ulei comestibil.

Se recomandă în afecţiuni dermatologice, arsuri sau răni, dar şi sub formă de aerosoli, în cazul afecţiunilor respiratorii. În hipertensiune arterială şi în sarcină este contraindicat.

 

Sursa