Ingrediente:
- 1/2 kg carne de curcan
- 2 cuiburi de taitei sau fidea (cam 50 g)
- un morcov
- un ardei
- un pastarnac
- o ceapa
- o conserva de rosii in suc propriu (400 g)
- o legatura mica de leustean
- cateva linguri de bors (optional)
- circa 3 litri de apa si sare dupa gust
Modul de preparare:
Pentru ciorba de curcan putem folosi orice parte a curcanului, putem si combina parti diferite (de exemplu, o bucata de spate si alta de pulpa inferioara) sau putem sa folosim intreg curcanul (dar in acest caz trebuie sa gatim pentru o familie cu adevarat numeroasa!). Eu am folosit doua aripi de curcan la ciorba mea (poate unora li se va parea putin, insa sunt foarte mari in comparatie cu cele de pui si cantaresc undeva pe la 500g).
Curatam carnea de curcan de puful ramas (eventual o parlim la flacara aragazului), o spalam, o portionam pentru a incapea in oala si o punem la fiert. Dupa ce apa incepe sa dea in clocot, inlaturam spuma formata sau, daca ni se pare mai usor, schimbam apa cu una proaspata (pe care o punem fierbinte, nu rece).
Ciorba de curcan preparata din o jumatate de kg de carne are nevoie de aproximativ trei litri de apa. Punem putina sare in apa si lasam carnea de curcan sa fiarba aproximativ o jumatate de ora, apoi adaugam legumele maruntite dupa preferinta (eu am tocat ceapa si ardeiul, iar morcovul si pastarnacul le-am dat pe razatoarea mare). Daca dorim, tot acum putem si dezosa carnea (pentru a ocupa mai putin loc in oala si pentru a o putea distribui uniform in fiecare farfurie, atunci cand servim ciorba).
Acoperim oala cu un capac si lasam ciorba de curcan sa fiarba aproximativ 15-20 minute (tinand focul suficient de tare cat sa clocoteasca in tot acest timp). Apoi adaugam continutul unei conserve de rosii in suc propriu (400g) si mai lasam ciorba la fiert inca zece minute.
Rosiile o vor acri putin, dar majoritatea considera ca o ciorba de curcan fara bors nu este cu adevarat ciorba, asa ca, daca nu cumva ne displace ideea, o acrim cu bors (cantitatea variaza in functie de gusturile fiecaruia) atunci cand punem rosiile (pentru a nu se opri ciorba din fierbere, va trebui sa punem borsul la foc intr-o alta cratita si sa-l adaugam fierbinte).
Cu vreo patru minute inainte de sfarsitul prepararii ciorbei, punem in oala cele doua cuiburi de taitei, fidea sau orice alt sortiment de paste preferam. Dupa ce luam oala de pe aragaz, adaugam leusteanul tocat, gustam si probabil mai punem niste sare. La reteta ciorbei de curcan nu am folosit deloc ulei (pentru ca am pastrat pielea aripilor, acestea au fost destul de grase), insa putem pune o lingura-doua daca folosim o parte mai „slaba” a curcanului (cum ar fi pieptul fara piele) si ni se pare ca ar fi nevoie.
Pofta buna!