Când tradiţia este transmisă cu aceeaşi puritate sufletească, când într-o ciorbă punem „de toate” şi e făcută cu aceeaşi dragoste şi bunătate, efectul este pe măsură – ciorba are un gust nemaipomenit.
Ingrediente :
un morcov,
un pătrunjel,
o jumătate de gulie,
o jumătate de ardei gras roşu,
o ceapă de mărime potrivită sau un praz,
2 linguri de ulei,
200 g fasole verde proaspătă sau congelată (se poate substitui cu mazăre),
2-3 cartofi de mărime potrivită,
câteva bucheţele de conopidă (opţional),
1-2 căni de borş ( în funcţie de preferinţă)
4-8 ouă ( în funcţie de numărul de persoane pe care le avem la masă),
sare şi piper după gust,
o legătură de pătrunjel sau leuştean
Modul de preparare:
Main întâi se curăţă zarzavatul: ceapa se taie julien, morcovul şi pătrunjelul se taie mărunt sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, iar ardeiul şi gulia se taie cubuleţe mici. Fasolea dacă e proaspătă se curăţă de extremităţi şi se rupe în bucăţi de 2-3 cm.
În oala în care se fierbe ciorba se pun două linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa/ prazul, cubuleţele de ardei şi gulie, precum şi morcovul şi pătrunjelul ras. Se amestecă din în când, iar după 2-3 minute se adaugă fasolea, apoi trei litri de apă şi o linguriţă de sare.
Între timp, cartofii curăţaţi se taie în cubuleţe mici, iar conopida se desface în bucheţele mici. După ce ciorba a fiert cam un sfert de oră la foc mediu-mic, se adaugă cubuleţele de cartofi, iar după ce ciorba începe să clocotească din nou, se adaugă conopida.
Când toate legumele sunt fierte, se pune borşul.
După ce ciorba dă în clocot, se sparg ouăle în ciorbă, având grijă să le daţi drumul întregi fără să amestecaţi în oală. Se lasă să fiarbă 2-3 minute. Se adaugă piper şi sare dacă mai este nevoie.
După ce luaţi ciorba de pe foc, se presară de deasupra cu frunze mărunţite de pătrunjel sau leuştean.
Ciorba se serveşte cu ardei iute şi/ sau smântână.
P.S. Reţeta a fost culeasă de la d-na Mirela Bănică Stănei – reţetă pe care o ştie de la bunica ei din Muntenia.
Pofta buna !
Sursa : Epoch Times România