O receta traditionala , din capitolul AMINTIRI DIN COPILARIE. O receta foarte, foarte gustoasa.
Ingrediente :
-
1 kg de cartofi
-
o ceapa mijlocie
-
100 ml de ulei
-
200 gr de slanina sau carne de porc de pe burta
-
smantana
-
sare
-
piper negru macinat
Mod de preparare:
aluat:
Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu sarea. Aparte se bate bine ouale cu apa calduta . Se face o gropita in centrul fainei si se toarna apa calduta cu oua. Se amesteca treptat faina cu apa cu o lingura , pina vedeti ca s-a imbibat toata apa in faina, dupa aceia cu mainele incepem sa framintam bine aluatul. Se framinta aluatul timp de 8-10 minute. Aluatul devine neted si finut, molcut la piapit. Se lasa sa se odixneasca intre 15.30 minute. Cu cit mai mult timp se odixneste aluatul cu atit mai bine se lucreaza cu el.
Se imparte aluatul in 2 parti si se intinde cu citorul , presarind masa cu faina . Se primeste o foaie mare de aluat.
Cu un pahar se taie aluatul in cerculete mai mici.
Se i-a fiecare cerculet in maina, se adauga cu lingurita mica implutura de brinza si se lipeste cu mare atentie pe cerc. Se procedeaza la fel cu toate cerculetele.
In momentul, cind se intintinde aluatul, trebuie sa puneti un vas mare la fiert cu 4 l de apa. Cind apa clocoteste, se adauga o lingura fara virf de sare se pun coltunasii la fiert. Se fierb cite 30 de coltunasi in acesta cantitate de apa. Coltunasii cind se pun la fert, ei cad la fund . Se amesteca atent cu o lingura de lemn. Peste vre-o 2 minute incep sa se ridice la suprafata apei, se scade temperatura la foc mai incet si se fierb inca vre-o4-5 minute. Se scot cu strecatoarea , deoarece in aceasta apa veti fierbe mai departe alta portie de coltunasi , lipiti.
Se calesc cu putina, putina apa rece, nu se spala cum pastele , se adauga unt topit si se amesteca bine intr-un vas mai mare. Intre timp , cit fierb primii coltunasi, se lipesc ceilalati, si se procedeaza la fel , cum am descris mai sus.
Umplutura :
Cartofii se curata de coaja , sau se spala bine si se fierb in coaja in apa sarata ( la preferinta). Dupa ce au fiert, se toaca in pireu. In acest timp ,cat cartofii fierb, se prepara aluatul si se lasa sa se odixneasca, se prepara prajitura pentru implutura de cartofi , si aparte se topesc jumarile.
Prepararea impluturii din cartofi: se prajeste intr-o tigaie o jumatate de ceapa pana se va rumeni, si se toarna peste pireul de cartofi in cazul cand cartofii au fierti in coaja lor. Se condimenteaza dupa gust si se amesteca bine. Implutura in aluat se foloseste in stare rece.
In cazul cand cartofii au fierti fara coaja lor, va recomand sa prajiti cca 3-4 minute pireul de cartofi in ceapa putin rumenita. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Alt caz, pireul de cartofi se prajeste putin putin in jumarile topite( dar cu putina untura) , dar implutura se primeste mai grasa la gust , si eu nu prefer aceasta varianta.
Prepararea jumarilor : pentru prepararea jumarilor se foloseste slanina curata sau carnea de la burta porcului, care este in straturi. Se taie in cuburele mici si se TOPESC pe o tigaie incinsa bine, la un foc domol. pe masura ce apare untura , ea se toarna intr-un vas aparte. In asa mod jumarile se topesc mai repede si se usuca, devin crocante. In aceasta si consta efectiul crocant si placut al jumarilor. In timpul prajirii lor se sareaza putin.
COLTUNASII CU CARTOFI SE SERVESC LA MASA CU JUMARI TOPITE SI SMANTANA.
Pofta buna !
Sursa: cooking with anisoara