Începând de la naştere şi până la vârsta de 7 ani
De la naştere şi până la împlinirea vârstei de 7 ani, copilul dobândeşte doar o cunoaştere orizontală a lumii, iar simţurile sale sunt în plin proces de dezvoltare.
Copilul dezvoltă o conexiune puternică cu mama, iar primele senzaţii trăite sunt legate de vederea chipului şi auzirea vocii mamei, gustarea laptelui acesteia şi simţirea căldurii corpului ei. Acest ciclu primar se încheie odată ce copilul începe să cunoască mai bine lumea exterioară.
Stadiul dintre 7-14 ani
Pe durata acestei etape, copilul dezvoltă o conexiune puternică cu tatăl şi capătă şi o cunoaştere verticală a lumii. Personalitatea copilului se dezvoltă foarte mult în această etapă, iar tatăl devine un aliat de încredere în cunoaşterea lumii exterioare mediului familiei.
Stadiul dintre 14-21 de ani
În preajma vârstei de 14 ani, copilul începe să se revolte împotriva societăţii. Această etapă de viaţă marchează cea mai puternică dezvoltare intelectuală şi instalarea crizei adolescentine. Tinerii se opun normelor societăţii şi caută să schimbe lumea prin acte de răzvrătire. Revolta se manifestă mai ales prin încălcarea regulilor, încercarea de a-şi câştiga un grad mai mare de independenţă, aderarea la grupuri sociale marginale, însuşirea de idei anarhiste şi desconsiderarea valorilor învechite.
Stadiul dintre 21-28 de ani
Acest stadiu marchează stingerea conflictului cu societatea şi depăşirea perioadei de revoltă. După ce eşuează în tentativele lor de a schimba lumea, în această etapă oamenii se integrează în societate şi năzuie să-şi întreacă părinţii pe toate planurile. Printre altele, începe căutarea unei slujbe mai bune decât cea ocupată de părinţi şi a unei locuinţe mai ofertante. La această vârstă se înfiripă şi dorinţa de întemeiere a unei familii mai fericite decât cea de provenienţă, iar acest deziderat culminează de regulă cu căsătoria.
Încheierea primului cadran al ciclurilor de 7 ani
Împlinirea vârstei de 28 de ani marchează intrarea individului în cel de-al doilea cvadrant de viaţă.
Stadiul dintre 28-35 de ani
În această perioadă, individul se concentrează tot mai mult asupra propriei familii şi, de regulă, decide să achiziţioneze o locuinţă mai bună şi o maşină nouă în vederea venirii, sau odată cu venirea pe lume a unui copil. Totuşi, dacă individul nu a depăşit în întregime primele 4 cicluri a câte 7 ani, pot interveni conflicte ce pot duce la destrămarea familiei întemeiate. Dacă perioada de conexiune cu mama a fost marcată de conflicte sau de traume, pot interveni conflicte în special în planul relaţiilor cu rudele de sex feminin (soacră, fiică, nepoate, surori). Dacă perioada de conexiune cu tatăl a fost afectată în copilărie şi preadolescenţă, pot izbucni conflicte în special cu rudele de sex masculin (socru, fiu, nepoţi, fraţi). Dacă individul nu a tranşat în totalitate revolta cu societatea în perioada adolescenţei, se poate ca acesta să se revolte din nou în această etapă de viaţă, fapt care poate avea drept consecinţe pierderea slujbei sau divorţul.
Stadiul dintre 35-42 de ani
În această perioadă, individul o ia din nou de la capăt. După traversarea crizei anterioare, acesta învaţă din propriile greşeli şi foloseşte învăţăturile desprinse în scopul reconstruirii celui de-al doilea ciclu de viaţă. De regulă, individul petrece mai mult timp împreună cu familia şi părinţii, iar persoanele divorţate pot începe să-şi caute alţi parteneri de viaţă. Au loc îmbunătăţiri şi pe planul relaţiilor sociale.
Stadiul dintre 42-49 de ani
În această etapă, individul încearcă să se impună în societate, iar nucleul vieţii sale devin mariajul şi copiii. Acest stadiu dă naştere la alte două tipuri de comportamente. Dacă individul pune accent pe aspectul material, va căuta să strângă mai mulţi bani, să capete mai multă putere şi să-şi asigure un grad mai bun de confort. Dacă individul pune un accent mai mare pe aspectul intelectual, atunci caută să se cultive, să fie mai bine informat şi să-şi întregească şi întărească personalitatea. Stadiul culminează cu o criză identitară şi cu căutarea de răspunsuri la întrebări existenţiale tot mai dificile.
Stadiul dintre 49-56 de ani
Acest stadiu marchează o creştere spirituală importantă, iar individul se preocupă tot mai mult de valorile nemateriale şi de conectarea la aspectele nepieritoare ale universului. Aceste căutări spirituale pot continua până la moarte.
Încheierea celui de-al doilea cvadrant al ciclurilor de 7 ani
Nota 1
Existenţa individului continuă în aceleaşi cicluri de 4×7 ani, dar experienţele sunt trăite la un alt nivel şi sunt tranşate cu mult mai multă profunzime. Cu toate acestea, fiecare stadiu în parte aduce în prim plan aceleaşi probleme şi preocupări.
Nota 2
Uneori, individul poate alege să ocolească etapa de căutare şi creştere spirituală dintr-o frică exacerbată de moarte. Neîncheierea acestei etape poate duce însă la erodarea tuturor valorilor, rolurilor şi ideologiilor însuşite şi, implicit, la traversarea din nou a fazelor de viaţă anterioare.
Sursa: DanAndronic