Ingrediente:
1 kg faina
600 ml lapte
200 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr drojdie proaspata
50 gr unt
1 lingurita sare
esenta rom
coaja de lamaie si portocala
Pentru umplutura:
4 linguri cacao
4 linguri zahar
Pentru uns:
1 galbenus
3 linguri lapte
Mod de preparare:
Punem faina si sarea intr-un vas. Dizolvam zaharul si drojdia in laptele caldut si le lasam sa dospeasca. Adaugam peste faina si amestecam. Punem galbenusurile si incepem sa framantam cu mana. Adaugam treptat untul topit.Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei, framantam usor si formam sase bile de aluat.Intindem in forma de dreptunghi bilele de aluat.
Amestecam cacao cu zaharul si o presaram pe intreaga suprafata a dreptunghiului de aluat. Rulam fiecare dreptunghi de aluat strans, ca pe o rulada.
Impletim cele trei rulouri si le prindem la capete.
Asezam cozonacii in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la dospit cam jumatate de ora la loc cald, fara curenti de aer.
Batem galbenusul si laptele si ungem cu el cozonacii.
Dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ o ora la 200 grade.
Ungem cu sirop din apa cu zahar. Lasam sa se raceasca apoi taiem felii.
Si pentru voi, o feliuta pufoasa, delicioasa!
Pofta buna !
Sursa : Ziua de Constanta