Ingrediente:
Aluat:
125 ml lapte
40 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
2 linguri zahar
8 g zahar vanilat
1 praf sare
1 ou + 1 galbenus
70 g unt la temperatura camerei
300 – 320 g faina de grau
Umplutura de mac:
100 g mac
100 g zahar
1 lingura gris
8 g zahar vanilat
150 ml lapte
40 g unt
Sirop:
50 ml apa
50 g zahar
+ ou pentru ungere
Mod de preparare:
Puneti drojdia, putin lapte caldut, o lingura de zahar si o lingura de faina intr-un bol – se amesteca si se lasa 10 minute sa creasca.
Bateti untul moale cu zaharul pana devine pufos.
Adaug oul, galbenusul, sarea, zaharul vanilat, laptele ramas si faina.
Amestecati bine si turnati faina.
Framantati un aluat moale, lipicios.
Puneti-l in bol, acoperiti si lasati la crescut 1 ora – 1 ora si jumatate.
Umplutura de mac.
Macinati semintele uscate de mac intr-o rasnita de cafea.
Adaugati zahar, zahar vanilat, gris si lapte.
Gatiti 15-20 de minute pana se ingroasa.
Adaugam ulei si lasam la racit.
Intindem aluatul finit intr-un strat de 30*50 cm, repartizam treptat umplutura.
Il rulam si il taiem bucati de 3 cm grosime.
Am pus in forma cu partea taiata in sus.
Ar trebui sa fie 12-14 bucati.
Acoperim o tava cu diametrul de 25-26 cm cu hartie de copt, partile laterale se ung cu ulei.
Acoperiti si lasati sa stea 1 ora.
Ungem cu ou batut inainte de a coace.
Trebuie sa coaceti la 190 ° C timp de 30-35 de minute.
In timp ce prajitura este la cuptor, pregatesc siropul.
Aduc apa cu zaharul la fiert si gatesc 2 minute, apoi las la racit.
Turnam sirop peste prajitura cu mac terminata.
Pofta buna!