Nici că puteam să-mi fac mama mai fericită decât publicându-i rețeta de cozonac. Făcutul de cozonaci e un lucru cu care se mândrește tare și, trecând peste subiectivismul inerent, are și de ce. Cozonacul ei este pufos, crește întotdeauna frumos, iar gustul nu se lasă mai prejos. Și-a creat o adevărată semnătură printre cunoscuți, și de-aia, face, de sărbători, nu patru, ci opt sau chiar mai mulți cozonaci. Fără robot de frământat, cuptor performant sau ingrediente speciale.
Ingrediente:
4 COZONACI:
Aluat: 2 kg făină, 125 g drojdie, 400 g zahăr, 8 gălbenușuri, 250 g unt moale (păstrat la temperatura camerei), 200 ml ulei, 375 ml iaurt cu minim 3,5% grăsime, 1 l lapte, coaja rasă a unei lămâi, 1/2 linguriță de sare, 4 plicuri zahăr vanilat
Umplutură: 400 g nucă măcinată, 2 linguri de cacao, 6 albușuri de ou, 8 linguri de zahăr, 50 ml lapte, stafide, rahat
Mod de preparare:
1. Se pun într-o cană 100 ml lapte călduț, 60 g drojdie și o linguriță de zahăr. Se amestecă și se lasă deoparte.
2. Se cerne făina de două ori. Se aduc la punctul de fierbere 500 ml lapte care se toarnă apoi peste 500 g de făină. Se amestecă bine cu o lingură de lemn.
3. Când amestecul de făină și lapte s-a răcit, se adaugă amestecul de drojdie și se frământă foarte puțin pentru a se omogeniza. Maiaua se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut 15 min.
4. Iaurtul se amestecă cu zahărul, coaja de lămâie, restul de drojdie, zahărul vanilat și sarea.
5. Se pune făina rămasă într-un vas larg de frământat. Se adaugă maiaua și amestecul de iaurt. Se frământă timp de 15 minute.
6. Se adaugă gălbenușurile și se frământă în continuare, până când acestea sunt complet încorporate.
7. Se adaugă untul și se frământă încă 10 minute.
8. La final, se adaugă uleiul și se mai frământă încă 10 minute.
9. Vasul se acoperă cu un prosop umed.Aluatul se lasă la dospit cca 60-90 minute, în funcție de temperatura camerei și viteza de creștere.
10. Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade, funcția tradițională- coacere uniformă și sus și jos sau la treapta 4, în cazul unui cuptor cu gaz.
11. Se bat albușurile cu cele 8 linguri de zahăr. Se amestecă apoi într-o cratiță cacaoa, laptele și nuca și se fierb la foc mic, până când ingredientele se omogenizează. Când compoziția s-a răcit, se amestecă delicat cu albușurile bătute.
12. După terminarea timpului de dospire se scoate aluatul pe o suprafață plană unsă cu ulei și se împarte în opt. Se întinde cu mâna unsă cu ulei fiecare bucată de aluat. Pe fiecare foaie se întinde umplutura de nucă și se presară bucăți de rahat. Se rulează fiecare foaie. Se împletesc câte două foi și se așază cozonacul obținut în forma unsă cu unt. Cozonacii se mai lasă 30 de minute în formă, înainte de a fi băgați la cuptor. În cazul în care capacitatea cuptorului nu permite coacerea simultană a patru cozonaci, pregătiți inițial doar doi cozonaci, iar pe ceilalți imediat ce i-ați introdus în cuptor pe primii.
13. Cozonacii se coc timp de 30-35 min. După scoaterea din cuptor se mai lasă în formă 5-10 min, apoi se scot și se transferă pe un grilaj de răcire.
Pofta buna!
Sursa: Crocant