1. Cremă de portocale
Ingrediente:
– 150 ml lapte
– 100 ml suc de portocale
– 40 gr amidon de porumb
– 65 gr zahar
– 2 gălbenușuri
– 2 linguri coajă de portocală
Mod de preparare:
Punem laptele, coaja și jumătate din zahăr într-o oală și dăm la fiert până este pe punctul de a fierbe. Amestecăm constant.
Odată gata, puneți într-un bol amidonul de porumb, restul de zahăr, gălbenușurile de ou și sucul și bateți bine până se integrează totul. Se toarnă jumătate din lapte cu sucul de portocale fierbinte în amestec, bătând neîncetat timp de un minut.
Cat timp laptele este la foc minim, turnăm amestecul în lapte și batem non-stop până ia consistență (cca 4 minute).
Trecem asta într-un recipient și acoperim cu folie de plastic. Dăm la frigider o dată rece pentru minim oră.
2. Cremă fiartă din ciocolată albă
Ingrediente:
-200 gr de ciocolată albă
-100 ml smântână pentru frișcă
-30 gr unt cu 82% grăsime
-50 ml smântână pentru frișcă RECE la final pentru a mixa
Mod de preparare:
Ciocolata albă trebuie să fie de calitate, cu conținut mare de cacao, astfel că vă recomand ciocolata Callebaut, pe care puteți comanda din magazinul meu online. Smântână vă recomand să folosiți LaDorna.
Eu folosesc crema ganache de ciocolată albă în combinație cu fructe de pădure, citrice, etc. Merge foarte bine pentru umplut torturi, cât și pentru decor. Am folosit-o de nenumărate ori și întotdeauna am avut rezultate minunate.
Din cantitatea de ingrediente menționată de mine puteți umple un tort cu diametrul de 14 cm, iar dacă doriți să faceți unul mai mare, dublați cantitățile.
3. Cremă fiartă după rețeta bunicii
Ingrediente:
- 10 ouă
- 500 ml lapte
- 250 g zahăr
- vanilie
- 4 linguri făină
- 400 g unt
Mod de preparare:
- Într-un bol, turnăm făina. Adăugăm zahărul, ouăle și vanilia. Amestecăm totul foarte bine cu ajutorul unui mixer.
- Adăugăm laptele fierbinte.
- Punem crema la fiert la foc mic și amestecăm timp de 7 minute. La final, luam crema de pe foc și adăugăm untul. În final trebuie să obținem o cremă densă, fină și omogenă.
4. Cremă de ciocolată de casă
Ingrediente:
- 400 gr ciocolată de calitate
- 450 ml smântână pentru frișcă
- 1 praf de sare
- aromă la alegere
- 50 gr de unt (opțional).
Mod de preparare:
Pentru reușita deplină a unei creme de ciocolată cu textură fină și cremoasă este foarte importantă alegerea tipului de ciocolată.
Dacă optezi pentru alegerea unui tip de ciocolată amăruie, masa de cacao va trebui să fie între 55 – 75%. Însă, pentru prepararea cremei va trebui să adaugi și zahăr, după gust.
În ceea ce privește smântâna pentru frișcă, aceasta va trebui să aibă un procent de peste 30% grăsime. Cu astfel de ingrediente vei obține o cremă de ciocolată cu o textură fină și delicată.
Culoarea cremei depinde de procentul de cacao conținut de ciocolată.
Rețeta clasică nu prevede unt adăugat, însă acesta va oferi stabilitate cremei, dar și o textură cremoasă și lucioasă.
Cum prepari crema ganache de ciocolată
Ia o crăticioară cu baza stratificată și adaugă smântâna pentru frișcă în ea. Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Baza stratificată a cratiței este importantă pentru o fierbere mai lentă a cremelor. Cremele nu vor lipi și nu se vor arde.
Rupe ciocolata în bucăți mici sau răzuiește-o pe răzătoarea mare. Încălzește smântâna lichidă până aproape, dar fără a atinge punctul de fierbere, pentru a nu-și pierde proprietățile.
După încălzire stinge focul și adaugă ciocolata peste smântâna fierbinte. Adaugă și un praf de sare, aroma preferată și untul.
Folosind un tel sub formă de pară sau o spatulă, amestecă energic ingredientele din crăticioară, până când obții o compoziție omogenă și ușor cursivă. Lasă compoziția de ciocolată să se răcească la loc răcoros, apoi introduci cratița în frigider.
O lași acolo cel puțin 30 de minute sau chiar o oră. După ce este răcită, scoți cratița din frigider și introduci mixerul în compoziția de ciocolată. O amesteci folosind treapta superioară a mixerului până când capătă volum și cremozitate.
Nu amesteca în exces pentru că va deveni foarte fermă și va fi greu de întins între blaturile prăjiturilor.
Poftă bună!