Scorțișoara: proprietăți
Există două tipuri de scorțișoară: scorțișoara de Ceylon, și scorțișoara cassya, sau chinezească. Cea mai bună este scorțișoara de Ceylon, întrucât cea chinezească conține mai multă cumarină, o substanță toxică.
Pudra de scorțișoară are efecte digestive, hipoglicemiante și anti-infecțioase nebănuite. Studiile moderne au scos în evidență îndeosebi capacitatea acestui ingredient aromat de a reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici. Ceaiul de scorțișoară are efecte de încălzire și stimulare a sângelui, ceea ce îl face o băutură ideală pentru sezonul rece. Folosită în combinație cu alte condimente, cum este piperul sau ienibaharul, scorțișoara nu doar aromatizează preparatele din carne, ci ajută inclusiv la prevenirea indigestiei și a problemelor de ficat care pot să apară în urma consumul de alimente grase.
– Condimentul ideal pentru persoanele supraponderale
Scorțișoara este recomandată de mulți medici nutriționiști ca ingredient de nelipsit din dietele celor care au nevoie să slăbească. În acest scop, se poate bea ceai de scorțișoară cu gheață, sau cald, în funcție de anotimp. Se bea câte 1 cană de ceai, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Ceaiul de scorțișoară reduce dramatic pofta de dulce și combate supra-alimentarea. Un alt mod de a consuma scorțișoară pentru slăbit este împreună cu miere și o cană de apă fierbinte, seara înainte de culcare, când apare pofta de dulce.
Un vârf de linguriță de scorțișoară după fiecare masă ajută la arderea grăsimilor, reglarea glicemiei și prevenirea retenției de apă și celulitei. Se ia cu puțină apă sau miere, nu ca atare.
– Antidot pentru bolile digestive, de colon sau Helicobacter pylori
Pentru prevenirea și combaterea gastritei hiper și hipoacidă, pentru reducerea simptomelor colonului iritabil, pentru anorexie, indigestie și probleme diestive pe fond de stres, se recomandă câte un vârf de cuțit de pulbere de scorțișoară înainte de masă. Persoanele care suferă de reflux gastric, pot combate această stare consumând un amestec de scorțișoară cu miere, cu un sfert de oră înainte de masă.
Mai mult, studiile științifice au arătat că scorțișoara poate distruge și inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, prevenind totodată bolile asociate: ulcer gastric, gastrită sau cancerul gastric.
– Ceaiul de scorțișoară și răceala
Unul din cele mai eficiente leacuri aromate pentru răceală este ceaiul de scorțișoară, consumat fierbinte. Se pot bea până la 3-4 căni de ceai pe zi. Scorțișoara are proprietăți antibacteriene și antivirale naturale, prin care exercită un efect benefic asupra nasului, urechilor și gâtului. Prin efectul de încălzire a corpului, ceaiul de scorțișoară ajută la reducerea frisoanelor, durerilor musculare, senzației de frig, și în plus întărește sistemul imunitar.
– Scorțișoara – stimulentul fericirii
Fie că o consumăm ca atare, fie că doar o mirosim, scorțișoara crește confortul psihic și emoțional. Aroma sa puternică și plăcută induce o stare de bine, de optimism și bucurie, și combate astenia sexuală. La nivelul minții, consumul de scorțișoară cu miere crește atenția și capacitatea de memorare.
– Tratament pentru diabet
Foarte mult studii au arătat că scorțișoara poate fi considerat un medicament eficient pentru diabet. 1/2 linguriță de pulbere de scorțișoară pe zi poate reduce nivelul glicemiei cu 18-29%.
– Scade colesterolul
Cei care au colesterolul sau trigliceridele mari, pot urma un tratament de 3 luni cu un amestec din 1/2 linguriță de scorțișoară și 2 linguri de miere, consumate pe tot parcursul zilei.
– Reduce durerile reumatice
Consumul de scorțișoară (1/4 linguriță) cu miere (1 lingură), dimineața, pe stomacul gol, ajută la ameliorarea durerilor articulare provocate de artrită și poliartrită.
– Previne cancerul
Studiile de laborator realizate în SUA au arătat că scorțișoara conține principii active care blochează înmulțirea celulelor canceroase, fără să afecteze celulele sănătoase. Consumul de scorțișoară previne îndeosebi cancerul gastric, cancerul intestinal, cancerul la sânge (leucemia), sau limfomul malign.
Cei predispuși sau cu risc de recidivă a cancerului, pot consuma în fiecare dimineață un amestec din 1/4 linguriță de pulbere de scorțișoară și 1 lingură de miere. Se fac cure de câte o lună, urmate de o lună de pauză.
Contraindicații
Nu consumați scorțișoară în doze mari, și nu înghițiți pulberea ca atare, ci doar diluată sau amestecată cu alimente. Scorțișoara nu este indicată pe perioada sarcinii, copiilor sub 2 ani, și nici persoanelor alergice sau cu intoleranță la condimente.