Flori si gradina

Cum îți poți construi o seră îngropată în care poți produce legume și iarna. Costă doar 270 de euro și o poate construi oricine dorește!

 

 

 

 

Dacă vă doriți să aveți și iarna legume proaspete din producția proprie, acum puteți să vă construiți propria seră în grădină, cu costuri minime.

Serele subterane sau îngropate sunt o modalitate foarte bună de a produce legume pe tot parcursul anului și mai ales în lunile de iarnă.

Investiția pentru o astfel de seră de tip Walipini este de aproximativ 250-270 de euro, iar cu ajutorul ei veți avea legume proaspete chiar și iarna.

Investiție destul de mică

Institutului Benson, o organizaţie non-profit pentru agricultură sustenabilă, a creat un manual despre funcționarea unei astfel de construcții.

Modelul lor de seră Walipini (de şase metri pe 23 de metri), construit în La Paz, costă aproximativ 250-300 de dolari, adică până în 270 de euro.

Prețul mic este datorat forţei de muncă furnizate de proprietarii construcţiei şi utilizării de materiale ieftine.

Principiul care stă la baza unei astfel de construcții este destul de simplu, căldura din timpul zilei este „stocată” astfel încât să fie păstrată o temperatură optimă și peste noapte.

Astfel, o temperatură este menținută constant 24/24 iar legume precum salata, roșii, varza sau broccoli pot fi cultivate și în timpul iernii.

Cum se construiește sera îngropată

Sunt esențiale adâncimea, orientarea față de soare și ventilația.

Se sapă o groapă rectangulară de circa 2,5 m adâncime, iar lățimea și lungimea rămâne la latitudinea cultivatorului, în funcție de spațiul disponibil sau dorit și de finanțe.

Un detaliu foarte important este poziţia soarelui. Astfel, se alege un loc cât mai luminat, unde soarele să bată tot timpul anului.

În partea din spate a construcției se va face un zid gros de pământ, iar în partea din față se va realiza un perete mai mic.

Peretele de nord al serei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud, deoarece în felul acesta iarna va fi captată toată căldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.

Pereții trebuie să fie puțin înclinați iar interiorul ar trebui să arate în formă de \_/ , pentru a nu se dărâma.

 

 

Acoperișul va fi realizat din folie groasă din plastic, din sticlă sau din policarbonat, în funcție de buget ul avut la dispoziție.

Dacă sera subterană este mult mai lată, atunci acoperișul trebuie gândit astfel încât să nu cedeze când e vânt mai puternic, ploaie torențială sau zăpadă.

De asemenea, deasupra, în jurul acoperișului, faceți șanturi micuțe și folosiți tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea șanțuri de drenaj. Făcând acest lucru veți proteja sera subterană de inundație.

Înainte de a adăugă pământul fertil pe care practic vor crește plantele turnați minim 30 cm de pietriș pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apă din sera subterană.

Serele de acest tip sunt utile și vara. Atunci când temperatura atinge și 50 de grade la nivelul solului, în această seră va fi mai răcoare, undeva la 30 de grade.

 

Sursa: StiriKlumea