Flori si gradina

Cum să crești un palmier la tine acasa!

 

 

 

 

Palmierii sunt plante decorative prin frunze originare din zonele tropicale. Contin peste 80 de genuri fiecare cu specii numeroase. Tulpina lor este cilindrica, adesea neramificata, inalta, terminata cu un manunchi de frunze.
Printre cele mai populare specii de palmieri amintim:

1.Chamaedorea elegans

RaspandireChamaedorea elegans

Chamaedorea elegans originar din America Centrala, cunoscut sub numele Palmier de munte. Are o tulpina mladioasa, ce seamana cu bambusul. Frunzele sunt frumos arcuite, fiind palmierul cel mai potrivit pentru interioare.
Frunzele tinere sunt de culoare verde crud, dar la maturitate se inchid la culoare. Florile apar numai la exemplarele care au mai multi ani. Acestea sunt marunte, de culoare galbena, dispuse in inflorescenta.

Amplasare

Se aseaza in locuri luminoase sau semiumbroase si calde, cu temperaturi de pana la 20º C, vara se pot tine si in aer liber, intr-un loc umbros. Iarna are nevoie de 16º C i de o umiditate mare a aerului.

Ingrijire

Pamantul plantei trebuie sa fie umed in permanenta. In zilele calduroase, frunzele vor fi pulverizate, iar iarna se uda moderat. Lunar se administreaza ingrasaminte in solutie.
Se va replanta intr-un pamant afanat, dar numai in cazul in care radacinile au crescut peste masura. Ulterior se va inlocui numai pamantul de la suprafata. Are nevoie de o temperatura de 18-22º C, dar plantele tinere pretind o caldura mai mare.
Are nevoie de umiditate, de aceea se va pune pe un strat de pietris umed. Expusa razelor directe de soare ingalbeneste, de aceea suporta bine locurile umbroase.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjenii rosii. Se vor evita frigul si curentul, deoarece acestea conduc la caderea frunzelor.

 

2.Cocos nuciferaCocos nucifera

Raspandire

Cocos nucifera este denumit si Palmierul de cocos, provine din Insulele Oceanului Pacific, dar s-a raspandit in toate zonele tropicale. Din nuca creste tulpina, de unde se dezvolta frunze lungi, ascutite, cu crestere dreapta.
Planta tanara nu are tulpina, ci doar frunze, pe masura ce creste formeaza un fel de trunchi. Frunzele unul palmier de cocos ajung sa aibe si 60 cm in diametru.
In general daca are o dezvoltare bune, ajunge pana la 2-2.5 m inaltime.

Amplasare

Se aseaza intr-un loc luminos si cald tot timpul anului, niciodata sub 18º C. Are nevoie de o umiditate mare a aerului.

Ingrijire

Se mentine regulat umed, iarna se uda mai putin. Din aprilie pana in septembrie se pune ingrasamant in solutie, din doua in doua saptamani. Temperatura optima este de 20-22º C, dar pe perioada iernii sa nu scada sub 18º C.
Vara se poate aseza in aer liber, direct in soare. Se uda frecvent si abundent, insa nu trebuie lasata apa sa stagneze. Ghiveciul se schimba anual cat timp planta este tanara, ulterior schimbandu-se numai pamantul.

Boli si daunatori:

Cocosul este sensibil la paianjenii rosii si la paduchii lanosi.

 

3.Cycas revoluta

RaspandireCycas revoluta

Cycas revoluta este o planta originara din Asia de Sud-Est, cunoscut sub denumirea de Palmier feriga. Coroana are frunze de culoare verde inchis, trunchiul are aspect latos, ce poate atinge 25-30 m inaltime.
Frunzele pot atinge pana la 10-12 m lungime si aproximativ 22 m latime. Sunt penate, compuse din frunzulite care se curbeaza la margine.

Amplasare

Se poate aseza in loc luminos si aerat, vara se poate amplasa si in aer liber, protejat de ploaie, iar iarna la temperaturi intre 12-15º C.

Ingrijire

Se mentine in permaneta umed, iarna reducandu-se udarile. Intre doua udari se lasa sa se usuce pamantul. Din aprilie pana in august se pune ingrasamant din 2 in 2 saptamani.
Plantele tinere se transplanteaza la 1-2 ani, in pamant de gradina cu adaos de mranita si nisip grosier.

Boli si daunatori:

Cycas este sensibil la paduchii lanosi si testosi.

 

4.Howea belmorena

Raspandire

HoweaHowea belmorena este o planta originara din Australia, cunoscut sub numele de Palmier Kantia. Este un palmier cu aspect suplu, cu frunzele arcuite si talie puternica. Frunzele sunt compuse, moi si verzi. Este o planta fara flori si fructe. In spatiu inchis, poate ajunge pana la 2 metri.

Amplasare

Se aseaza in loc luminos, cald, cu temperaturi iarna cuprinse intre 15-18º C. Se va pune pe un suport scund, in incaperi luminoase.

Ingrijire

Rezista in orice conditie, in perioada de crestere necesita udari abundente, iarna se va uda doar atat cat sa nu se usuce pamantul.
Din primavara pana in toamna se vor administra ingrasaminte in solutie lunar. La interval de 2-3 ani va fi replantat in amestec de pamant de frunze si turba. Pentru indepartarea prafului de pe frunze, cea mai indicata metoda este cea a dusului.
Suporta aerul uscat, dar in conditii de camera incalzita umiditatea trebuie marita treptat. Nu suporta temperaturile sub 12º C. Prefera lumina filtrata, pentru o perioada scurta suporta insa si locurile intunecoase.
In conditii de lumina insuficienta prelungita se opreste din crestere.

Boli si daunatori:

Este sensibila la paianjenii rosii si la paduchii testosi.

 

5.Livistona chinensis

RaspandireLivistonia

Livistona chinensis este o planta originara din China si Australia, cunoscuta sub numele de Palmier chinezesc. Are frunzele dispuse in forma de evantai, mari si despicate. Poate creste pana la o inaltime de 180 cm.

Amplasare

Se aseaza in loc luminos pana la insorit, fara soare puternic. Din luna mai pana in septembrie poate fi pusa in aer liber, la loc semiumbros.

Ingrijire

Trebuie udata regulat, dar cu masura. Daca bolul de pamant apuca sa se usuce, acest fapt duce la uscarea plantei, dar de asemenea se evita stagnarea apei.
In perioada de vegetatie se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de 3 saptamani. Palmierii tineri trebuie replantati in fiecare primavara in pamant nou, ingrasat.
Pretinde lumina filtrata tot timpul anului, in lipsa luminii frunzele se alungesc. Suporta aproape orice temperatura, dar in perioada de iarna i se vor asigura cel putin 7º C. Prefera umiditatea atmosferica ridicata, deci este bine sa fie asezata pe un strat de pietris umed.

Boli si daunatori:

In conditii de umiditate poate fi atacata de paduchii testosi si de paianjeni.

 

6.Phoenix canariensis

RaspandirePhoenix

Phoenix canariensis este o planta originara din nordul Africii, Thailanda, Insula Laos, Assam, fiind cunoscuta si sub denumirea de Palmier curmal.
Are o tulpina viguroasa, de pe care pornesc niste frunze penate si usor arcuite.

Amplasare

Se simte bine in locuri mai racoroase, vara se poate amplasa si in aer liber, iar iarna are nevoie de minim 10º C.

Ingrijire

Vara pretinde udari regulate, in schimb iarna este suficient sa fie udat la doua saptamani. Se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani.
O data la trei ani se vor taia radacinile, ocazie cu care va fi replantata in pamant legat de argila. Exemplarele mature produc flori si fructe ce seamana cu cele ale curmalelor.
Frunzele mature vor fi inlaturate cu prudenta. In anotimpul calduros se vor pulveriza frunzele cu apa. Din primavara pana in toamna se poate aseza in aer liber, la loc insorit. In timpul iernii pretinde doar 3-10º C, suporta bine aerul uscat.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjeni. Aerul uscat duce la maronirea frunzelor.

 

7.Rhapis excelsa

RaspandireRhapis

Rhapis excelsa este o specie de palmier originar din China si Japonia, cunoscut si sub numele de Palmier baston. Are tulpina scurta si viguroasa, din care pornesc frunzele arcuite frumos, in varful carora se grupeaza niste frunzulite in forma de evantai.
La maturitate frunzele de la baza cad, iar inaltimea plantei poate ajunge pana la 150 cm.

Amplasare

Prefera loc luminos pana la semiumbros, vara poate fi asezata in aer liber, dar nu direct in soare.

Ingrijire

Se va uda moderat in timpul verii, iar in timpul iernii doar atat cat sa nu se usuce pamantul. In perioada de crestere se vor administra lunar ingrasaminte in solutie.
La interval de 2 ani se va replanta, daca ghiveciul are diametrul mai mare de 30 cm, se va inlocui doar pamantul de la suprafata. Praful se va indeparta prin spalarea frunzelor. Se simte bine la temperatura camerei, dar rezista si la 10º C. In incaperi calde necesita completarea umiditatii.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjeni. La udari excesive sau la lipsa umiditatii frunzele se usuca.

 

 

Sursa : Botanistii.ro