Vă prezentăm o rețetă de zacuscă delicioasă de dovlecei. Aceasta poate fi servită imediat după preparare sau conservată pentru iarnă. Obțineți un aperitiv delicios din legume, deosebit de aromat și apetisant. Aceasta se poate servi la orice masă, poate fi un bun aperitiv pentru masa de sărbătoare sau ca fel de mâncare de sine stătător.
Ingrediente:
- 1 dovlecel mare sau 2 mici
- 2 morcovi
- 2 ardei grași
- 1 ardei iute (la dorință)
- 2 roșii
- 1 ceapă mare
- 3 căței de usturoi
- sare
- ulei vegetal
- 1 linguriță esență de oțet (70%) sau după gust
- condimente ”mix de piper”
Mod de preparare:
- Pregătiți toate ingredientele necesare. Veți avea nevoie de câte 2 din toate legumele. Dacă dovleceii sunt mari – folosiți doar unul.
- Curățați toate legumele.
- Tăiați dovlecelul rondele, apoi în jumătate. Tăiați fiecare jumătate în felii subțiri.
- Prăjiți dovleceii într-o tigaie cu ulei încins, timp de 15 minute.
- Tăiați morcovul pai și prăjiți-l.
- Adăugați în tigaie usturoiul. Potriviți legumele cu sare și condimente. Amestecați.
- Tăiați ceapa jumătăți de rondele.
- Prăjiți ceapa cu un cățel de usturoi, într-o tigaie cu ulei încins.
- Tăiați ardeiul pai.
- Tăiați ardeiul iute rondele subțiri. La dorință, puteți adăuga doar o jumătate de ardei iute sau să nu-l adăugați deloc.
- Prăjiți ardeiul gras cu cel iute împreună.
- Tăiați roșiile felii.
- Prăjiți roșiile.
- Aranjați toate ingredientele într-o cratiță cu pereții groși (sau o tigaie de fontă).
- Adăugați un cățel de usturoi și prăjiți înăbușit timp de 10 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata, adăugați esența de oțet. Amestecați.
- Într-un bol turnați o porție mică de legume.
- Mărunțiți-le cu ajutorul unui blender. Repetați procesul cu toată cantitatea de legume.
- Lăsați zacusca să se răcească. Aceasta poate fi aranjată (fierbinte) în borcane sterilizate și păstrată pentru sezonul rece (acoperiți borcanele cu capace sterilizate).