Flori si gradina

Cum se folosește iodul ca îngrășământ pentru plante? Instrucțiuni detaliate de utilizare a acestui compus în horticultură!

 

 

 

 

IODUL CA ÎNGRĂȘĂMÂNT PENTRU PLANTELE, CARE CRESC PE SOL DESCHIS
Iodul este utilizat în cadrul îngrijirii plantelor: atât în calitate de remediu antiseptic și bactericid, cât și ca îngrășământ universal suplimentar. Acest fertilizant este potrivit pentru varză, castraveți, roșii, ardei și căpșuni.

Pentru fertilizarea roșiilor, castraveților și ardeilor (atât în seră, cât și pe sol deschis) se utilizarea soluția preparată din 40 picături de iod și 10 litri de apă. Se toarnă câte 500 ml de soluție sub fiecare plantă, după apariția primelor flori. Fertilizarea cu iod se repetă peste 3-4 săptămâni (nu mai devreme).

Aceeași soluție se folosește pentru fertilizarea verzii — în perioada, în care începe formarea căpățânilor. Se toarnă câte un litru de soluție de iod sub fiecare plantă (fertilizarea se realizează după o irigare abundentă).

Dacă se planifică fertilizarea foliară a căpșunilor, se prepară o soluție mai diluată: 10 picături de iod la 10 litri de apă. Stropirea plantelor se realizează de 3 ori per sezon, la intervale de 10 zile.

De asemenea, soluția descrisă mai sus se folosește pentru prevenirea putrezirii ovarelor tinere la dovlecei și dovleci. Plantele sunt tratate cu soluție de iod peste 2 săptămâni de la sădire și în timpul formării roadelor.

IODUL CA ÎNGRĂȘĂMÂNT PENTRU PLANTELE DE CAMERĂ
Iodul poate fi folosit doar pentru fertilizarea legumelor și fructelor sau și pentru cea a plantelor de cameră? Evident, în ambele cazuri!

Toate plantele se vor bucura de o asemenea fertilizare, mai ales cele slăbite și cele care nu au suficiente forțe pentru înflorire. Soluția de iod se toarnă doar pe substratul umed și, preferabil, în apropiere de pereții ghiveciului, ca să nu ardeți rădăcinile plantei.

Concentrația soluției de iod depinde de speciile plantelor de cameră. De exemplu, mușcatele (Pelargonium) au o simpatie deosebită pentru iod: puteți să preparați pentru ele o soluție dintr-o picătură de iod și un litru de apă. Iar violetele sunt mai pretențioase: în acest caz dizolvați o picătură de iod în 3 litri de apă. Udați plantele cu soluția de iod de 2-4 ori la intervale de 10 zile.

Cel mai bine ar fi să udați plantele de cameră cu soluție de iod preparată doar cu apă de ploaie sau apă stătută.

 

Spor la grădinărit!

 

Sursa: Sfaturi pentru casă și grădină