Piata libera influenteaza economia; precupetii la loc de cinste, producatorii la margine de piata O raita prin piata agroalimentara nu strica nimanui, chiar si pentru miscarea zilnica, benefica pentru sanatate. Dar la cumparaturi majoritatea cetatenilor parte si de distractie. Ma plimb printre mesele pline, de fabricatie pur romaneasca, ciment mozaicat, model 1960 si ceva.
Observ produsele, le „pipai” cu privirea, le simt mirosul specific, aspectul, prospetimea si culoarea produsului pentru ca aceasta este in mare masura influentata de mineralului predominant din compozitia chimica a zarzavatului.
Ma opresc in fata unei mese, sunt convins fara dubii ca ma aflu in fata unui „producator” autentic. Dupa port, apreciez instant ca este din zona Amaradiei. Indraznesc sa intreb, ca tot nu se inghesuiau cumparatorii ”De unde sunteti?”. Ma priveste prietenos si-mi raspunde ”Din Isalnita domnule. Poftiti! Alegeti ce doriti si la pret ne intelegem”. Ma uit la mainile batatorite de munca si totusi ingrijite si la fata luminoasa ce nu tradeaza vreo urma de falsitate. ”Le produceti in gradina proprie?”, continui eu mirosind o chita de leustean care te imbata cu mirosul patrunzator de prospetime al pamantului. ”Da domnule. Am o curte de 9 arii, dar anul asta ne-a secat fantana de la seceta si e cam slaba productia”.
Cu ochiul de merceolog, vazusem cauza pentru care produsul autohton nu este atat de „comercial” ca cel expus de precupetii ce domina piata, pe la care trecusem ceva mai devreme. Patrunjelul lor nu mirosea a patrunjel, morcovul lor nu era atat de dulce, imbracamintea lor, „made in Turkey” (ca si produsele) atrageau totusi gospodinele neexperimentate sau neglijente cu sanatatea familiei. ”N-are lumea bani domnule”, spune ca pentru sine cu obida, iselniceanca. „N-are cumparatorul, n-avem nici noi. Muncim mai mult degeaba, din obisnuinta, sa nu ne lenevim” continua ea, scrie extranews.ro.