Inedit

Cuvinte care ne vindecă sufletul şi viaţa

 

 

 

Dacă în copilărie, am depins de cuvintele pe care părinţii ni le-au adresat, pentru a ne creiona o realitate, cu timpul am devenit noi nişte creatori.

Puterea cuvintelor de a construi şi de a dărâma este evocată de părinţii psihologiei, care sunt de părere că subconştientul urmează un anumit model, în funcţie de ceea ce ni s-a spus în copilărie.

Astfel, un copil căruia i s-a repetat în mod constant că ,,Nu eşti bun de nimic. Nu o să faci nimic în viaţă,, se va purta în consecinţă. Chiar dacă va dispune de un potenţial intelectual uriaş, ca adult se va autosabota, pentru că la nivel subconştient el crede că nu este bun de nimic.

La polul opus, un copil crescut cu dragoste şi încurajare, va avea o evoluţie rapidă şi uşoară, pentru că în adâncul lui se va aştepta să fie aşa.

În anii 70, Dr. Ihaleakala Hew Len, un psiholog hawaiian a surprins lumea medicală cu un fapt cu totul neobişnuit. După ce a fost angajat la Spitalul de Stat din Hawaii, bolnavii psihici, care comiseseră crime abominabile şi erau internaţi în secţii de maximă securitate, au început să se vindece. După doar câteva luni, agresivitatea pacienţilor, care erau ţinuţi încătuşaţi, a scăzut foarte mult. De asemenea, doza medicaţiei a fost redusă şi chiar sistată în cazul unora. După patru ani, pavilionul a trebuit să fie închis din lipsă de pacienţi violenţi. Ceea ce este interesant şi surprinzător este faptul că în patru ani, dr. Len nu a discutat niciodată cu pacienţii săi.

“Tot ce a trebuit să fac a fost să lucrez asupra propriei mele persoane” a declarat dr. Len. “Dacă vrei să vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poţi face vindecându-te pe tine.”

Filosofia kahuna porneşte de la ideea că noi făurim lumea prin gândurile noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se întâmplă în viaţa noastră reprezintă o consecinţa a gândurilor noastre. Astfel, lumea este o reflectare a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru.

• În consecinţă, dacă o persoană ne agresează, este util să ne amintim că ceilalţi sunt o oglindă pentru noi şi că agresivitatea respectivei persoane nu este decât proiecţia în exterior a propriei noastre agresivităţi refulate.

• Atunci când şeful/partenerul consideră că nu suntem suficient de buni pentru un anumit job/o relaţie vorbele lui reflectă ceea ce gândim în sinea noastră despre noi.

• Dacă ne îmbolnăvim, este bine de ştiut că, pentru kahuna, trupul este o casă pentru gânduri: cauza îmbolnăvirii rezidă în negativitatea unui gând, într-o eroare de judecată.

“Acceptă faptul ca tu însuţi, nimeni altcineva, eşti creatorul a tot ceea ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le trăieşti”, este de părere dr. Len.

Astfel, în loc să ne găsim scuze, să dăm vina pe alţii pentru ce nu merge în viaţa noastră şi să menţinem o mentalitate distructivă de victimă, am putea să ne asumăm responsabilitatea propriilor acţiuni.

În psihologia modernă, acest lucru se explică printr-o modificare a percepţiilor şi printr-o raportare la mediul înconjurător în funcţie de ceea ce gândim. Astfel, dacă îi repetăm unui copil că este rău, el va ajunge să creadă acest lucru şi să se comporte ca atare.

Întrebat despre metoda pe care a folosit-o în tratarea pacienţilor, Dr. Len a afirmat că a repetat încontinuu cuvintele: ,,Îmi pare rău. Te rog, iartă-mă. Mulţumesc! Te iubesc! Îmi pare rău pentru că te-am făcut ostatic al gândurilor mele şi fiindcă, prin negativismul gândurilor mele, ţi-am influenţat în mod distructiv comportamentul”, a declarat dr. Len.

Acelaşi principiu în găsim şi în creştinism. Prin iertare, oamenii ajung să se desprindă de trecut şi îşi permit să se raporteze la viaţă fără resentimente şi gânduri distructive.

Astfel, cuvintele folosite de Dr Len şi care îţi pot schimba viaţa radical sunt următoarele: ,,Iartă-mă. Te iert. Mulţumesc! Te iubesc!,, Dar schimbarea în bine se poate produce cu o singură condiţie: să crezi în ceea ce afirmi şi să practici.

De altfel, legea cauzalităţii este cât se poate de simplă şi cuprinde acelaşi concept. Ceea ce plantăm în inima noastră şi a celor din jurul nostru prinde rădăcini, iar în diverse momente ale existenţei noastre, aceste lucruri se vor concretiza.

Astfel, nu este de mirare că un comportament agresiv va atrage o agresivitate şi mai mare, aşa cum o vorbă bună va primi în schimb un zâmbet şi chiar un ajutor, într-un moment cheie.

 

Sursa: Avantaje.ro