Gherghine – Dalia – Dahlia – o plantă accesibilă , uşor de întreţinut, se plantează în toate regiunile ţării începând cu luna aprilie. Ofertă largă pe piaţa din România, începând cu soiuri şi hibrizi din seminţe , sau bulbi de primăvară, chiar soiuri şi hibrizi deosebiţi obţinuţi de Syngenta Flowers din butaşi.
Originară din America Centrală şi Mexic, afost adusă în Europa la sfârşitul secolului XVIII, cucerind iubitorii de flori imediat. Astăzi se cultivă în cele mai variate moduri, ronduri sau borduri, aliniamente sau în compoziţii alături de alte flori cu înflorire estivală, în ghivece , dahlia încântă mereu cu florile ei deosebite.
Diversitatea culorilor , înflorirea continuă şi toleranţa la substratul de pământ sunt calităţi ce o fac să fie aleasă aproape în orice compoziţie de vară. La noi în ţară, posibilităţile sunt nelimitate, puteţi cumpăra seminţe la un preţ foarte scăzut, o altă variantă sunt bulbii nelipsiţi din oferta magazinelor la ora aceasta pe care puteţi să-i plantaţi până la 1 iunie în grădină, se mai pot cumpăra plante mici, răsad, la ghivece de la producătorii autohtoni care cultivă soiuri şi hibrizi olandezi. Indiferent ce metodă alegeţi de cultivare, succesul este garantat dacă respectaţi un minim de reguli necesare în cultură. Pământul din ţara noastră se pretează fără probleme la cultura dahliei, iar dacă aveţi posibilitatea să-l îngrăşaţi suplimentar în momentul plantării sau la săpătura de toamnă dezvoltarea de anul următor va fi pe măsura efortului.
Dacă doriţi să aveţi flori mai timpurii, atunci puteţi semăna în răsadniţă câteva plicuri de seminţe , iar după aproximativ o lună de zile le repicaţi în ghivece de 9 cm. Îngrijiţi plăntuţele noi încă o lună de zile iar de pe la mijlocul lunii mai puteţi planta în grădină sub forma care o doriţi, sau în compoziţii cu alte plante floricole de vară. Trebuie avut în vedere volumul care îl ocupă, dahlia funcţie de specia şi genul ales atinge înălţimi de la 20 – 30 cm până la 1, 4 sau 1,5 metri. Dacă achiziţionaţi bulbi din magazine, ceea ce foarte mulţi cumpărători aleg această variantă, nu uitaţi că se plantează la sfârşitul lunii aprilie în grădină, în unele zone din nordul ţării chiar şi la sfârşitul lunii mai, iar plantele obţinute din bulbi sunt soiuri ce ating înălţimi de 1 – 1, 5 metri, deci trebuie susţinute cu tutori, sau araci mai mici, sau dacă amenajaţi o bordură puteţi construi un spalier mai mic , tulpinile fiind fistuloase ( goale pe dinăuntru ) sunt fragile la atingere sau la vânt puternic.
Fişă tehnică
Expunere
Se cultivă foarte bine în locuri însorite, cu expunere la soare minim 6 ore pe zi pentru o dezvoltare bogată. Funcţie de speciile alese se pot asocia cu alte plante de vară, în ronduri, borduri, sau se pot planta în grupuri, totdeauna nu trebuie uitat de înălţimea şi diametrul ocupat de o plantă. Hibrizii olandezi pe care îi găsim în florării sunt plante cu port compact cu înălţimi de maxim 30-40 cm, scopul horticultorilor olandezi fiind precocitatea florilor , portul compact şi înfloriri repetate şi bogate, pe când bulbii achiziţionaşi de pe rafturile cu bulbi sunt plante de grădină mari cu înălţimi de până la 1, 5 metri chiar 2 metri în unele cazuri.
Apă
Udări regulate, seara sau dimineaţa pe timpul verii, împreună cu terenuri fertile sunt secretul unei înfloriri spectaculoase. Dacă alegeţi varianta cultivării din seminţe atunci udaţi moderat , iar după repicare cât timp le îngrijiţi la ghivece mici nu lăsaţi să se usuce pământul din ghivece, udaţi puţin şi mai des de preferat.
Substratul de pământ
Daliile sau gherghinele cresc bine în soluri fertile, îngrăşate cu gunoi de grajd, sau cu îngrăşăminte complexe incorporate în sol la pregătirea terenului. Din punct de vedere tehnic preferă solurile cu un PH între 6,1 şi 7,5. Un amestec de pământ de grădină împreună cu gunoi mraniţă şi nisip este suficient.
Înmulţire
Prin seminţe, prin divizarea rădăcinilor tuberizate, prin butaşi modalitate practicată de horticultorii olandezi. Cea mai ieftină metodă este prin seminţe, la noi în ţară seminţele sunt încă la un preţ de cost foarte scăzut. Dacă doriţi plante cu tufă bogată şi înaltă atunci puteţi alege bulbii . Nu uitaţi de ofertele producătorilor autohtoni cu flori hibrid la ghiveci, destul de ieftine, dar cu înflorire mai bogată şi port până în 40 de cm înălţime. Dacă a-ţi plantat în primăvară bulbi de dalie ( rădăcini tuberizate ), toamna pe la începutul lunii octombrie tăiaţi tulpinile după care în zilele mai însorite săpaţi cu grijă şi scoateţi rădăcinile tuberizate din sol, uscaţi-le la soare câteva zile apoi puteţi să le puneţi spre păstrare într-un substrat de turbă şi nisip în camere cu temperaturi constante ferite de ger, o cămară, sau un garaj unde nu coboară temperatura sub 3- 4 grade pe timpul iernii.
Boli şi dăunători
Este sensibilă la frig, de aceea este sensibilă şi la viroze, boală ce apare rar dar nu are tratament din păcate, cel mai indicat fiind distrugerea plantelor. Dahliile mai pot fi atacate de afide , coropişniţe sau melci, iar în anii mai ploioşi însoţiţi de o plantare mai deasă şi de o aerisire insuficientă apare mucegaiul cenuşiu şi făinarea. Pentru remediere stropiţi cu produse fungice maxim 2 tratamente pe an, iar pentru atacul insectelor folosiţi insecticide- acaricide doar atunci când apar aceşti dăunători.
În ultimii ani au apărut pe piaţă hibrizi obţinuţi de specialiştii olandezi, rezistenţi la boli, cu o gamă de culori foarte vastă, flori bicolore, simple sau duble ce se asociază foarte bine în cultură cu alte specii de flori de grădină. Syngenta Flowers vine cu 2 hibrizi obţinuţi prin butăşire, Dahlia x hybrida seria Goldalia, bicolore, deosebite, compacte şi înflorire continuă, şi Dahlia x hybrida Madalia, cu flori mai mari decât cealaltă serie , şi cu o rezistenţă la viroze mai mare. Gruppo Padana din Italia, vin cu 2 serii Royal dahlietta surprise, şi Royal dahlietta select, ambele sunt mărci înregistrate fiind interzisă înmulţirea în scopul comercializării, cu flori bicolore, mari, cu floare simplă iar specia Kelly cu flori pestriţe, pe fondul galben al petalelor pete mici de culoare roşie, superbe. Toate cele 4 specii de dahlia, olandeze sau italiene se pretează şi la cultura în jardiniere de balcon, pentru jardiniera de 30- 40 cm lungime merg 2 plante la jardinieră iar la cele duble, jardinierele foarte lungi de 90 – 100 cm, plantaţi 4 dahlii.
Mult succes!
Sursa: Flori-cultura.ro