Desert

De la o grecoaică am rețeta asta minune de cataif rulat cu nucă. Un dulce, dulce de senzatie

 

 

De la o grecoaică am rețeta asta minune de cataif rulat cu nucă. Un dulce, dulce de senzatie

 

Ingrediente:

  • 450 gr nuci macinate
  • 25 gr pesmet
  • 2 linguri scortisoara pudra
  • 1 lingura coaja de lamaie rasa
  • 1 lingura cuisoare pudra
  • 3 linguri coniac
  • 450 gr aluat cataif (nu stiu daca se gaseste in Romania, e aceiasi compozitie ptr foi subtiri doar ca arata ca firele de ate) sau daca nu, fidea foarte subțire
  • 225 gr unt nesarat
  • 225 gr margarina
  • Ptr sirop:
  • 1350 gr zahar
  • 960 ml apa
  • sucul de la o lamaie stoarsa
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • fistic ptr decor

 

Mod de preparare:

Amestecati primele 5 ingrediente intr-un vas si stropiti apoi cu coniacul dupa care amestecati iar.

Desfaceti foile de cataif (firele) ptr a se aera si a nu fi lipite, si impartiti in 30-35 de portii, fasii lungi cca 10 cm, apoi asezati peste ele,un prosop umed, ptr ca se vor usca apoi foarte repede!

Luati o portie din cataif si puneti o lingura din compozitia de nuci de-a lungul fasiei apoi rulati, dar NU strans ptr ca in timpul coacerii se va intarii!

In schimb, cand veti puneti in tava (unsa in prealabil cu unt) portiile de cataif, sa le asezati strans. Continuati asa pana la umplerea tavii.

Topiti untul si margarina impreuna apoi turnati peste cataifi.

Acoperita tava cu o folie de aluminiu si coaceti in cuptorul preincalzit la 180C ptr cca 30 min, apoi luati folia de aluminiu si mai coaceti ptr alte 30 min pana cand va prinde o culoare aurie si e crocant.

Intre timp, preparati siropul, prin fierberea ingredientele ptr cca 5 min.

Cand s-a copt, scoateti din cuptor si turnati peste fiecare cataif din siropul cald apoi turnati si restul, se va absoarbe totul in max 10-15 min. Lasati sa se absoarba tot siropul inainte de a servi.

 

Pofta buna!

Ce este cataiful grecesc? O rețetă originală din Balcani absolut delicioasă • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

Sursa