Stiri

Despărțirea, la fel de periculoasă ca un infarct

 

 

Despărțirea, la fel de periculoasă ca un infarct

 

Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen au descoperit ca suferinta cauzata de o despartire si sentimentul de inima franta echivaleaza cu infarctul.Takotsubo este, practic, o afectiune care poate afecta oamenii pentru tot restul vietii, spune profesorul Jeremy Pearson, director medical asociat al studiului, fara ca acestia sa fi avut anterior probleme cardiace.

Desi esti tentata sa crezi ca nu e nimic grav, pana la urma toata lumea trece prin despartiri, cercetarile arata ca starile proaste ce urmeaza unei despartiri, mai ales daca sunt insotite de apatie, slabiciune musculara si incapacitatea de a te mai implica fizic in activitatile zilnice, ar trebui tratate cu acceasi importanta si urgenta precum orice alta problema cardiaca.

Cu toate ca, initial, efectele takotsubo au fost temporare, cercetatorii au descoperit ca acestea pot, de fapt, continua sa afecteze oamenii pentru tot restul vietii. Boala „ inimii frante” apare atunci cand stresul extrem afecteaza serios inima, iar ventriculul stang tinde sa isi schimbe forma.

Sindromul inimii frante si atacul de cord

Cele mai multe atacuri de cord sunt cauzate de cheaguri de sange care se formeaza in arterele coronare, care furnizeaza inimii sange. Daca aceste cheaguri intrerup alimentarea cu sange a inimii celulele musculare ale inimii pot muri, lasand inima cu leziuni permanente.

In cazul sindromului inimii frante, majoritatea persoanelor nu au cheaguri de sange sau alte blocaje, insa celule inimii sufera socuri din partea hormonilor de stres, efectul final fiind acelasi ca in cazul unui atac de cord.
Persoanele care au trecut printr-o despartire care le-a afectat, care sufera de depresie si nu se pot mobiliza cu usurinta sa priveasca in perspectiva, desi fara probleme cardiace, sunt mai predispusi infarctului. Totodata, persoanele care sufera de anxietate cronica, declansata in urma unei despartiri cu puternic impact emotional, sunt mai predispuse la fibrilatie atriala. Tendinta acestora de a dezvolta tensiune arteriala crescuta creste considerabil riscul de infarct! Acelasi lucru este valabil in cazul persoanelor cu tulburari emotionale cauzate de abuzul mental sau fizic in cuplu.

Cercetarile recente au constatat ca persoanele care au trecut recent printr-o despartire, mai ales daca au fost puternic afectate emotional, au o activitate a creierului asemanatoare cu aceea a persoanelor care sufera dureri fizice puternice. Potrivit lui Meghan Laslocky, autor de carte despre probleme cardiace, acest lucru se poate datora faptului ca ambele sisteme de activare simpatica si parasimpatica sunt declansate simultan. Sistemul parasimpatic este partea sistemului nervos care se ocupa de functia digestiva si de productia de saliva, si care incetineste ritmul cardiac si respiratia. Sistemul nervos simpatic, pe de alta parte, trimite hormoni care cresc ritmul cardiac si pentru a trezi muschii. Atunci cand ambele sisteme sunt activate simultan, corpul intra intr-o stare de disconfort asociata cu durerile puternice in piept.

Jennifer Kelman, asistent social clinic si coach, afirma ca suferinta in urma unei despartiri poate duce la modificari ale apetitului, lipsa de motivatie, scadere sau crestere in greutate, dureri de cap, dureri de stomac si un sentiment general de neliniste.

Evitarea izolarii, controlul anxietatii, implicarea in activitati placute si sportul pot ajuta la minimalizarea riscului de imbolnavire a inimii.

Din pacate, singurul remediu pentru anxietatea de despartire si suferinta cauzata de aceasta…este timpul.