La fel ca un aparat care are nevoie de întreținere pentru a funcționa optim, și organismul nostru are nevoie de o curățare generală de două ori pe an: toamna și primăvara. În aceste anotimpuri suntem mai sensibili și expuși la tot felul de boli pe fondul scăderii imunității.
În mod normal, organismul are capacitatea de a se curăța singur, de a elimina toxinele.
Detoxifierea organismului se recomandă tuturor persoanelor indiferent de vârstă și de stilul de viață. Oamenii trebuie să știe că pentru a-și menține organismul sănătos, acesta trebuie detoxifiat, curățat periodic de acumularea de toxine.
Organismul poate ajunge să nu mai fie capabil să se detoxifice suficient singur pentru că:
- Alimentația are conservanți.
- Legumele și fructele aspectoase sunt pline de chimicale, sunt lipsite de gust și substanțe nutritive.
- Stresul este mare.
- Aparatele electrocasnice emană substanțe nocive pentru organism.
- Mediul înconjurător este poluat cu gazele de eșapament și emisiile industriale toxice.
- Aerul este aproape imposibil de respirat în orașele cu trafic intens.
Primele semnale date de corp în cazul în care are nevoie de detoxifiere sunt:
- Simptomele unui organism obosit: problemele digestive, balonarea, flatulența, un tranzit intestinal lent, creșterea în greutate, halena și un miros urât al corpului, stări de apatie, depresie, scăderea vitalității și a energiei.
- Pielea devine obosită, palidă, afectată de erupții cutanate, de acnee, pete, suferă de anumite afecțiuni digestive sau ale tractului gastro-intestinal.
- Stări de iritabilitate și nervozitate – Faptul că ai prea multe toxine în organism se vede și în starea de spirit, în faptul că ești mereu indispus, fără energie, ai crize de iritabilitate și nervozitate. Chiar și consumul de alcool și tutun reprezintă un stres pentru organism pentru că aceste substanțe pot afecta starea de sănătate fizică și psihică. Prin detoxifierea organismului și mai ales prin consumul suficient de apă, organele încep să funcționeze mai bine, te poți relaxa și poți scăpa de stările proaste.
- Sensibilitate la infecții – Din cauza toxinelor poți avea o sensibilitate la infecții. Aspectul pielii trădează prezența unei afecțiuni și boli. Dacă suferi de acnee, alergii, eczeme sau alte erupții cutanate este clar că organismul este suprasolicitat. El luptă împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și al excesului de toxine acumulate și ajunge chiar să nu mai facă față din cauza scăderii imunității.
- Scăderea rezistenței organismului – Din cauza toxinelor acumulate slăbește sistemul imunitar al organismului. Acest lucru se vede imediat prin faptul că poți deveni sensibil la răceală, diabet și alte boli grave – cancer, hemoroizi, sindrom de colon iritabil. Pentru a preveni îmbolnăvirea trebuie realizată o curățare a intestinelor și o detoxifiere a organismului. Un prim pas pentru eliminarea riscului de a suferi de cancer de colon este eliminarea toxinelor de pe pereții colonului, din tractul digestiv.
Principalele metode de detoxifiere a ficatului sunt:
- Ceaiul și pulberea de armurariu
- Ceaiul sau tinctura din păpădie
- Ceaiul de anghinare
- Ridichea neagră
- Merele, strugurii, citricele
- Varza, sfecla roșie
- Uleiul de măsline, uleiul de porumb
- Mierea de albine.
Medicina populară oferă preparate naturiste care îmbunătățesc funcționarea ficatului. Cicoarea este o plantă, din care se prepară o băutură care se aseamănă la gust cu cafeaua și care are beneficii pentru organism. Cicoarea ajută în tratamentul afecțiunilor ficatului, ajută la eliminarea microorganismelor patogene și a toxinelor din acest organ.
Când ficatul este inflamat, funcțiile sale sunt afectate și organismul are de suferit. Acumularea toxinelor în ficat produce inflamații în ficat. Pentru a restabili funcția hepatică este necesară eliminarea toxinelor acumulate în ficat. Pentru aceasta se recomandă o curățare a ficatului de două ori pe an cu sucuri naturale din:
- Ananas, lămâie, morcovi
- Tumeric și apă
- Legume verzi
- Sfeclă roșie
- Ceai verde.
Metode de detoxifierea sistemului limfatic:
- Detoxifierea limfei cu sare amară – Se bea o soluție realizată din: zeama de la 3 lămâi, 200 ml ulei de măsline, 750 ml apă, 60 g sare amară. Se bea la prânz, după-amiaza și seara.
- Detoxifierea limfei cu citrice – Se bea 4 l de apă în amestec cu suc de grapefruit, lămâi și portocale, timp de 3 zile. La 1 l de suc grapefruit se folosește 750 ml suc portocale, 2 l apă și 250 ml zeamă de lămâie.
- Cura cu ulei de măsline – Se ia o linguriță de ulei de măsline și se ține în gură 20 minute, în fiecare dimineață. Nu se înghite. Uleiul va elimina toxinele din gură. Tratamentul ajută și la albirea dinților.
- Curățarea limfei – metode naturiste cu suc de afine sau cu ceai de drăgaică.
- Detoxifierea limfei prin clismă cu 2 l de ceai de coada-calului.
- Curățarea limfei cu infuzie din gălbenele, lumânărică și lipicioasă (plantă care stimulează sistemul limfatic).
Detoxifierea limfei – avantaje:
- Îmbunătățește aspectul tenului.
- Crește nivelul de energie în organism.
- Reduce celulita și colăceii din zona abdominală.
- Scăderea în greutate cu până la 5 kg în doar 3 zile.
- Îmbunătățește calitatea somnului în timpul nopții.
Cura cu lămâie și usturoi promovează detoxifierea ficatului și a organismului. Lămâia și usturoiul sunt cele mai bune produse pentru:
- Curățarea vaselor de sânge, pentru reducerea colesterolul și detoxifierea organismului.
- Lămâia are efect antiseptic, diuretic, ajută în tratamentul infecțiilor.
- Usturoiul este un excelent remediu antibacterian, antiparazitar, antifungic, antiviral. Stimulează secreția de insulină, calmează durerile, vindecă infecțiile, reduce nivelul de colesterol din sânge.
Detoxifierea organismului cu orez
Orezul este un aliment ușor de digerat, hrănitor, care ajută la detoxifierea organismului, la scăderea în greutate și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Pentru dietele cu orez se poate folosi orez brun sau orez alb (fiert sau nefiert), conținutul lor caloric variază:
- O cantitate de 100 g orez brun are 112 Kcal.
- O cantitate de 100 g orez alb are 93 Kcal.
În ceea ce privește nutrienții:
- Orezul brun are mai multe vitamine din complexul B (B1, B3, B5, B6) decât orezul alb.
- Orezul brun are mai multe minerale comparativ cu orezul alb.
- Procentul de potasiu este de 5% la orezul brun, iar la orezul alb este de 2,5%.
- Procentul de magneziu este de 23% la orezul brun, comparativ cu 4% la orezul alb.
- De asemenea, orezul brun are mai multă vitamină E, fier, cupru și fosfor decât orezul alb.
Principalele fructe cu efect detoxifiant sunt:
- Fructele de pădure ajută la detoxifierea pancreasului.
- Afinele ajută la reglarea glicemiei, au vitamine care îmbunătățesc vederea, au efect antiinflamator, antioxidant și detoxifiant. Afinele au antaciani care protejează organismul împotriva cancerului.
- Căpșunile au vitamina B, C, folat, acid elagic, antaciani, fibre. Datorită acidului elagic mențin sănătatea inimii și combat cancerul.
- Murele sunt aromate, detoxifiante, ajută în cazuri de dureri de gât, infecții urinare, constipație. Conțin fibre cu efect bun asupra sistemului digestiv.
- Zmeura are potasiu, magneziu, calciu, vitamina C, biotină, betacaroten. Ajută la detoxifierea organismului, regenerarea celulelor, menținerea sănătății ochilor, pielii, unghiilor și părului. Zmeura are acid elagic cu efect anticancer, reduce semnele îmbătrânirii organismului, protejează colonul, ficatul și inima, menține sănătatea organismului.
- Ananasul este un fruct excelent pentru organism. Combate tulburările intestinale, reduce inflamațiile, îmbunătățește circulația sângelui, ajută la eliminarea kg în plus. Oferă vitamine, minerale, bromelină, oligoelemente necesare menținerii sănătății.
- Merele reduc lipidele din sânge, scad tensiunea arterială, îmbunătățesc sănătatea gingiilor și curăță colonul. Elimină metalele grele din organism, stimulează metabolismul și consolidează sistemul imunitar.
- Avocado are betacaroten, vitamine B6, C și E, zinc, lecitină, acizi grași esențiali, calciu, magneziu, acid folic, fier. Toți sunt nutrienți utili frumuseții și sănătății. Avocado scade nivelul de colesterol din sânge, ajută la producerea de globule roșii, reduce nivelul de zahăr din sânge, crește imunitatea și rezistența organismului.
- Perele detoxifică organismul de metale grele, curăță intestinele, normalizează echilibrul de apă în corp. Sunt o sursă de vitamine, acid folic, potasiu, calciu și magneziu, care mențin sănătatea.
Principalele plante cu efect detoxifiant pentru organism sunt:
- Lucerna are minerale, clorofilă și alte substanțe nutritive care fortifică organismul. Lucerna alcalinizează și detoxifică organismul, combate infecțiile și combate retenția de apă din corp.
- Păpădia are acțiune hepatică, diuretică, depurativă, nutritivă, detoxifiantă, de intensificare și refacere a sistemului imunitar al organismului. Păpădia are efect tonic pentru ficat, colecist, conține fier, minerale și proteine.
- Echinacea are proprietăți antibacteriene, depurative, antivirale, diaforetice, antiinflamatoare, detoxifiante. Această plantă purifică sângele, fortifică sistemul imunitar, combate infecțiile urinare, bolile de prostată și cancerul.
- Schinduful are efect diuretic, detoxifiant, nutritiv, laxativ, astringent, antiparazitar, dezinfectant. Schinduful scade colesterolul, purifică sângele, combate paraziții intestinali, ajută la eliminarea mucozităților din sistemul respirator.
- Gențiana tonifică splina, pancreasul, ficatul, rinichii și întregul organism. Are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, detoxifiantă. Poate fi folosită în cazuri de intoxicații, amețeli, anemie, oboseală, balonare, dispepsie, indigestie.
- Ghimbirul este analgezic, diuretic, dezinfectant, detoxifiant, antispastic, tonic, afrodisiac. Ghimbirul scade nivelul de colesterol din sânge, combate indigestia, hipertensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui.
Remedii naturiste pentru detoxifierea organismului:
- Ceai de gălbenele – Întărește sistemul imunitar, elimină toxinele din organism.
- Ceai de mentă – Are proprietăți antifermentative, spasmolitice, detoxifiante.
- Ceai de păducel – Stimulează sistemul imunitar, elimină excesul de apă din organism.
- Ceai de scoarță de angelică americană are acțiune detoxifiantă pentru corp.
- Ceai de soc – Are efect laxativ, analgezic, combate tumorile și cancerul, consolidează sistemul imunitar, elimină susbtanțele nocive din organism.
- Ceai de ginseng siberian – Reduce stresul oxidativ, reglează glicemia, nivelul hormonal, crește imunitatea și rezistența organismului.
- Ceai de rădăcină de obligeană – Ajută la buna funcționare a tractului digestiv.
- Ceai verde – Poate fi folosit în curele de detoxifiere a organismului.