Remedii naturiste

Dr. Ovidiu Bojor – HRIȘCA este benefică pentru FICAT, IMUNITATE și sistemul NERVOS

 

 

Dr. Ovidiu Bojor – HRIȘCA este benefică pentru FICAT, IMUNITATE și sistemul NERVOS

 

 

Beneficiile consumului de hrișcă pot fi detaliate pe pagini întregi. Este unul din cele mai hrănitoare alimente pe care le pot consuma în siguranță inclusiv cardiacii, diabeticii și cei alergici la glutenul din grâu.

Hrișca este o pseudo-cereală, mai degrabă un tip de sămânță. Este un bun protector hepatic, cardiovascular și anticancerigen. Are proprietăți vasodilatatoare, antibacteriene, anti-colesterolemiante și sedative.

 Hrișca

Aceasta conține foarte multe proteine (toți aminoacizii esențiali pe care corpul nostru nu-i poate produce), antioxidanți puternici (rutină, quercetină), fibre și minerale (magneziu, zinc, fosfor, potasiu, cupru, mangan, crom).

Boabele de hrișcă și făina de hrișcă au un conținut ridicat de vitamina B6. Aceasta este implicată în metabolismul carbohidraților și ajută la menținerea energiei.

Vitamina B6 este importantă pentru producția de neurotransmițători (molecule mesagere din sistemul nervos și creier, precum serotonină și dopamină).

Studiile realizate de japonezi au arătat că persoanele cu deficit de vitamina B6 au un risc mai mare de depresie. Lipsa acestei vitamine a fost de asemenea asociată cu deficitul de atenție.

Vitamina B6 are un rol important și în detoxifierea ficatului. Studiile pe animale au arătat că excluderea acestei vitamine din dietă a cauzat disfuncții ale ficatului.

Studiile preliminare au arătat că deficitul de vitamina B6 poate fi pusă în legătură și cu bolile cronice cauzate de inflamații.

Studiile pe animale au arătat că vitamina B6 este importantă pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos. Vitamina B6 contribuie la formarea hemoglobinei, la protejarea organismului de infecții, la reducerea aterosclerozei și a crizelor de astm. Este totodată importantă pentru inimă, mușchi și piele.

Datorită acestei vitamine, hrișca poate fi folosită preventiv sau ca adjuvant în numeroase afecțiuni:

disfuncții hepatice
hepatită endemică
colesterol mare
hipertensiune arterială
diferite tipuri de ulcere
diaree
astenie, depresie nervoasă, iritabilitate
insomnie
anemie
eczeme
dermatită seboreică
Se poate prepara la fel ca orezul (prin fierbere), sau se poate lăsa la înmuiat în apă peste noapte.