Remedii naturiste

Dulceaţă de rostopască. Tratamente cu dulceata din plante

 

 

Dulceaţă de rostopască. Tratamente cu dulceata din plante

 

 

Soseşte vara, anotimpul florilor bune de leac. Transformate în ceaiuri, în siropuri şi în dulceţuri, ele preschimbă bucătăriile în laboratoare alchimice. Oricât ar părea de ciudat, printre numeroasele leacuri de sănătate ale naturii se numără şi vindecările cu… dulceaţă. Cu o condiţie: preparatele să fie făcute în casă, din plante sănătoase şi proaspete. Şi pentru ca reţetele să aibă eficiența asigurată, se adaugă în ele şi o cantitate de apă sfinţită (agheasmă) care are proprietăţi nebănuite de vindecare. Încă un sfat: când vă pregătiţi să faceţi dulceaţă, potriviţi-vă şi sufletul pe „cer senin”. Se ştie că orice lucru făcut cu drag şi cu linişte sufletească are efect sporit. Mult contează şi calitatea apei, cea mai bună fiind apa de izvor sau de argint. Pentru pregătirea apei de argint, o lingură sau orice alt obiect din argint se încinge pe foc şi se introduce într-o cană cu apă fiartă, pentru două ore.

 

Dulceaţă de păpădie

 

Reţetă: 1 kg de flori de păpădie se pun în 0,5 litri de apă fierbinte şi se aduc până la punctul de fierbere. Se lasă pe foc mic două minute. Apoi se stinge flacăra, se lasă vasul acoperit 20 de minute, şi se strecoară lichidul presând florile cât mai bine. Fiertura se amestecă cu 1 kg de zahăr şi se fierbe din nou 5 minute. Se adaugă 5 lămâi de mărime mică, tăiate mărunt, cu coajă cu tot, şi se fierbe încă 5 minute, amestecând permanent. Se ia de pe foc, se lasă să stea 30 de minute în vas acoperit, apoi se adaugă 250-300 ml apă sfinţită şi se fierbe încă un minut.

Mod de administrare: Se ia cu 30 de minute înainte de masă, copiii până la 3 ani – 1/2 linguriţă de două ori pe zi; copiii între 3 şi 15 ani – câte o linguriţă de trei ori pe zi; adulţii – câte o lingură de trei ori pe zi. Înainte de administrare se citeşte o rugăciune de sănătate.

Recomandări: Se foloseşte pentru tratarea inflamaţiilor gâtului, bronşite, afecţiuni pulmonare, răceli, reumatism, tuberculoză, gută, boli ale aparatului locomotor.

Extern: Se aplică şi sub formă de comprese, pe articulaţiile bolnave.

 

Dulceaţă de rostopască 



Reţetă: 2 pahare de plantă cu flori se spală în apă curgătoare rece, vreme de 30 minute. Se taie apoi mărunt şi se fierbe într-un litru de apă, pe foc mic, 10 minute. Se strecoară de două ori, se amestecă cu 1 kg de zahăr şi se fierbe încă 15 minute. Se adaugă trei lămâi tăiate mărunt, cu tot cu coajă, şi se mai fierb 5 minute. Se ia vasul de pe foc, se lasă 20 de minute, iar se aduce până la punctul de fierbere, apoi se adaugă 100 ml apă sfinţită.

Mod de administrare: Se ia câte o linguriţă de dulceață cu ceai de plante, de două ori pe zi, timp de două luni, citind o rugăciune de sănătate.

Recomandări: tromboflebită, varice, tumori diverse, nisip la ficat şi rinichi.

Extern: se foloseşte sub formă de comprese, în tratarea dermatozelor.

 

Miere din flori sălbatice

 

Reţetă: 100 g mentă, 100 g șovârf, 100 g melisă, o linguriţă de rostopască, 100 g flori de păducel. Amestecul se ţine în apă rece 30 de minute. Se scutură bine, se taie mărunt şi se amestecă cu 1 litru de apă. Se aduce până la punctul de fierbere şi se ţine pe foc mic 30 de minute. Se strecoară prin tifon, se amestecă cu 1 kg de zahăr şi cu 1 kg de lămâi tăiate mărunt, cu tot cu coajă, apoi se fierbe încă 15 minute. Se ia de pe foc, se lasă 30 de minute, se adaugă încă 50 ml apă sfinţită şi se mai dă o dată în clocot.

Mod de administrare: copiii iau câte o linguriţă cu un pahar de apă călduţă, de 3-5 ori pe zi, iar adulţii câte o lingură, cu un pahar de apă călduţă, de 3-5 ori pe zi.

Recomandări: ajută în caz de dureri la inimă, depresii, insomnii, surescitare, epilepsie şi dureri de cap.

Extern: în caz de dermatoze, se aplică comprese.

 

Dulceaţă de muşeţel 



Un kg de flori proaspete se fierb timp de 15 minute într-un litru de apă. Se strecoară, iar lichidul rămas se amestecă cu un kilogram de zahăr şi o lămâie mare, tăiată mărunt, cu coajă cu tot, dar fără seminţe. Se fierbe pe foc mic, vreme de 15 minute. Se adaugă 100 ml agheasmă şi se fierbe încă un minut. Se iau 3 linguri de miere pe zi, cu ceai de diverse plante (adulţii), şi 3 linguriţe copiii, rostindu-se la fiecare înghiţitură „Doamne ajută!”.

Recomandări: depunere de săruri în articulaţii, reumatism, boli ginecologice, răceli.

Extern: se foloseşte şi pentru comprese, în tratarea rănilor, arsurilor şi ulcerelor de gambă.

 

Dulceaţă de patrunjel

 

Din frunze: 1 kg de frunze de pătrunjel se spală bine, se fierb într-un litru de apă timp de 5-8 minute. După strecurare se adaugă 1 kilogram de zahăr şi 5-6 lămâi tăiate mărunt. Se fierb încă 6-8 minute, se adaugă 250 ml agheasmă şi se mai fierb un minut.
Din rădăcini: rădăcinile spălate bine cu o perie se taie rondele de 0,5 cm. Un kilogram de rondele se fierb în 0,5 litri apă, 30 de minute, pe un foc slab.  Se taie rondele şi 0,5 kg lămâi cu coajă, se introduc în vas cu pătrunjelul şi se fierb încă 30 de minute. Se adaugă 250 ml agheasmă şi se mai fierbe cinci minute.

Recomandări: se administrează 3-4 linguri, diluate în diverse ceaiuri de plante, în cazuri de boli ginecologice, prostatită, dureri de ficat şi de rinichi. Întăreşte sistemul imunitar şi cardiovascular.

 

Dulceaţă de morcovi 



Reţetă: 1 kg de morcov se taie rondele, se fierbe în 0,7 litri apă, 15 minute. Se amestecă cu 1 kg zahăr şi 1 kg lămâi cu coajă tăiate mărunt. Se fierb încă 15 minute, amestecând din când în când. Se adaugă 200 ml agheasmă şi se mai fierb 5-7 minute.

Recomandări: se foloseşte în cazuri de epilepsie, anemie, dermatoze, câte o lingură de dulceaţă luată cu ceaiuri din plante. Se poate bea şi sub formă de sirop, diluat cu apă.

 

Sursa