Credinta Sarbatoarea Pastelui

Duminica Floriilor. Traditii si obiceiuri de Florii. Puterile miraculoase ale SALCIEI. De ce e bine sa o ai in casa

 

 

 

 

Floriile marchează rememorarea zilei in care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim si a fost intâmpinat cu ramuri inmugurite. De-a lungul timpului, in popor s-au păstrat multe traditii si obiceiuri legate de sarbatoarea Floriilor, toate avand ca scop dorinta oamenilor de a fi sanatosi, de a avea noroc in dragoste si a fi prosperi. Unele traditii si obiceiuri difera de la o zona la alta, dar cele mai multe sunt comune pentru toate regiunile tarii.

Iata ce traditii si obiceiuri de Florii poti respecta, dacă vrei să ai parte de sănătate, dragoste si belsug.

De Florii, una dintre marile sărbători , elementele crestine si precrestine se imbină in mod fericit, rezultând traditii si obiceiuri extrem de pitoresti.

Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune cand se apropie de preot.

Cu ocazia Mosilor de Florii, femeiele coc placintele pe care le dau de pomana saracilor ca sa nu moara de dorul lor, asa cum a patit mama lui Lazar. Legendele spun ca oamenii care nu serbeaza ziua lui Lazar se vor umple de pistrui ca jidanii.

Salcia aminteste de primirea in Ierusalim a Mantuitorului Hristos cu crengute de maslin. Potrivit traditiei, salcia trebuie pastrata in casa pentru a ferii de rau locuinta si pe cei care traiesc in ea. Nu trebuie aruncata, ci trebuie pastrata in casa, la fereastra sau la o icoana. Exista insa si o conditie importanta. Pentru a putea avea puteri tamaduitoare, ramurile de salcie trebuie culese doar in dimineata de Florii si nu inainte.

Fetele isi afla ursitul. De Florii se obisnuieste sa se faca „de ursita”, astfel ca fetele aflau, prin diverse procedee, daca se vor casatori sau nu in acel an.

Acum se aerisesc hainele si zestrea.

Inaintea marii sarbatori, fetele mari din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit. Dupa rasaritul soarelui sunt luate si le folosesc in farmecele de dragoste si sanatate.

La miezul noptii se fierbe busuioc in apa. Se pune canafi de la prapurile folosite la inmormintarea unei fete mari iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fierutra, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor ca fierle de la prapuri. Ce ramane se toarna la radacina unui par in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.

In acelasi timp, daca cineva indrazneste sa se spele pe cap chiar in ziua de Florii, fara apa descantata si sfiintita, risca sa albeasca.

Se dau citeva ramuri de salcie la vite ca sa manince, iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate.

Mâţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mănâncă peşte, fiind dezlegare de peşte.
Pentru că se crede că acum încep să înflorească urzicile, acestea nu se mai folosesc ca alimente, iar sărbătoarea se numeşte şi „Nunta urzicilor”. Urzicile, mâncate în special în post, sunt considerate foarte sănătoase.

Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti. Si de cele mai multe ori, asa a fost, cel putin in ultimii ani.

 

Sursa: Buletin de Carei