De ce frunzele se ingalbenesc si cad?
Pot exista multe motive. Cele mai probabile sunt ingrijirea necorespunzatoare, climatul inadecvat sau aparitia daunatorilor. Poate ca planta nu are suficienta apa sau soare sau, dimpotriva, exista prea multe din ambele. Floarea poate fi fierbinte sau rece, prea umeda sau fara lumina . Este foarte usor sa eliminati aceste motive.
Boala poate fi mai dificila. Primul lucru de facut este sa schimbi solul din ghiveci. Inainte de transplant, radacinile plantei trebuie spalate bine, taiate zonele deteriorate sau putrede. Nu va fi inutil sa pastrati planta intr-o solutie slaba de permanganat de potasiu timp de cateva ore pentru a distruge potentiali daunatori. Si toate acele parti ale plantei care sunt deja complet si irevocabil moarte trebuie taiate, lasand cat mai mult frunzis viu.
Transplantati planta intr-un alt vas
Nu toate ghivecele sunt la fel de utile, chiar si cele foarte frumoase. Unele, de exemplu, nu au gauri de scurgere – merita verificate. Nu ar trebui sa cumparati vase de metal – arata elegant, frumos, dar in ele plantele nu „respira” deloc. Caldura excesiva se acumuleaza in ele si se obtine efectul unui strat dublu, in care radacinile ficusului tau pretios sunt sufocate.
Ghivecele din ceramica nu sunt, de asemenea, cea mai buna optiune, dar sunt acceptabile in continuare daca au suficiente gauri de drenaj.
Orhideele au nevoie de ghiveci transparent : sunt foarte dependente de soare. Florile sunt cele mai loiale ghivecilor de lut – sunt inca mai aproape de natura decat plasticul, metalul sau ceramica.
Acordati radacinilor mai mult spatiu
De multe ori planta se ofileste pur si simplu pentru ca ii lipseste nutritia. Incercati sa transplantati o floare: se poate ca radacinile sa fi ocupat deja tot spatiul din interiorul ghiveciului si sa nu mai existe spatiu pentru pamant. Daca planurile tale nu includ cresterea unui monstru urias, radacinile pot fi taiate, lasandu-le pe cele mai puternice. Si daca nu va deranjeaza dimensiunea florii, atunci transplantati-o intr-un recipient mai mare, oferind radacinilor spatiu.
Cum se uda corect
Apa de ploaie este cea mai potrivita pentru udarea plantelor. Dar, bineinteles, nu in todeauna puteti face acet lucru , de aceea se foloseste apa de la robinet. Nu este nimic in neregula cu asta, dar merita sa acordati acestei ape timp astfel incat compusii de clor sa se evapore din ea. Mai bine, folositi apa filtrata, dar este nevoie si de timp pentru a se filtra.
Daca aveti acvariu acasa, atunci aceasta este o adevarata buntate pentru o floare. Poate ai observat cat de repede cresc plantele de acvariu?
Dozarea ingrasamintelor
Primul lucru care imi vine in minte cand planta se usuca este sa o udam, al doilea este sa o hranim. Ambele pot fi daunatoare daca le folositi in exces . Cand vine vorba de ingrasaminte concentrate, trebuie sa urmati pe strictete instructiunile. Prea mult ingrasamant poate ucide cu usurinta planta.
Mai mult, tot ce ai nevoie pentru cel mai bun ingrasamant este deja la indemana: zat de cafea, coaja de banane, frunze de ceai, chiar iaurt – bacteriile lactice sunt utile nu numai pentru intestine, ci si pentru sol.
Schimbati solul
Exista tentatia de a economisi bani si de a aduce pamant pentru plante din curte ? Nu merita. Impreuna cu solul, veti aduce acasa daunatori care va vor sfarama fericit frunzele si radacinile florii. Amestecul de sol din supermarket nu este doar amestecat pentru a se potrivi fiecarei specii de plante, ci si steril. Acolo nu vor fi daunatori.
Ingrasaminte naturale care readuc la viata chiar si o planta aproape uscata. Trebuie doar sa adaugati deodata o lingurita.
Uneori, plantelor noastre de camera le merge rau oricata grija am avea de ele. In acest caz e semn ca respectivele plante au nevoie de un fertilizator. Va prezentam in continuare cateva ingrasaminte naturale pentru plantele de camera, scrie magazinuldecase.ro:
1. Zaharul
– Inainte de udare, acoperiti uniform suprafata pamantului din ghiveci cu o lingurita de zahar. Sau puteti sa dizolvati 2 lingurite de zahar intr-un pahar de apa. Acest mod de fertilizare a plantelor de camera poate fi folosit cel mult o data pe saptamana. Acest ingrasamant este iubit de tot felul de ficusi. Zaharul este un mediu nutritiv pentru microbii de putrefactie, diverse bacterii si mucegai. De aceea, trebuie sa va abtineti de la utilizarea prea frecventa a acestei metode.
2. Cojile de ceapa
– Obisnuita si adorata ceapa poate fi utilizata cu succes si in alte domenii decat gastronomia. Aparent, cojile de ceapa reprezinta un ingrasamant foarte eficient pentru plante. Chiar mai mult, decoctul din coji de ceapa contine o substanta care distruge microflora daunatoare. Decoctul din coji de ceapa contribuie la nimicirea acarienilor, paduchilor si afidelor. Ca sa-l preparati, aveti nevoie de un kilogram de coji de ceapa si 2 litri de apa calda. Turnati apa peste cojile de ceapa si dati totul in clocot. Apoi acoperiti vasul cu un capac si puneti-l deoparte pentru 2 zile. Strecurati decoctul si utilizati-l.
3. Drojdia
– Drojdia poate fi folosita pentru prepararea unei solutii excelente pentru stimularea cresterii plantelor. Ea este bogata in vitaminele grupului B, microelemente si substante nutritive. De aceea, drojdia influenteaza pozitiv cresterea plantelor, contribuind la diviziunea celulara. Dupa adaugarea drojdiei in substrat, se mareste activitatea microorganismelor si incepe eliberarea dioxidului de carbon. Cel mai simplu mod de preparare a ingrasamantului cu drojdie este dizolvarea unui pachetel standard de drojdie in 5 litri de apa calda. Cat este calduta, utilizati solutia obtinuta pentru irigarea plantelor. Acest tip de ingrasamant este preferat de muscate si petunii.
4. Cojile de oua
– Aproape zilnic cojile de oua sunt aruncate in cosul de gunoi, chiar daca ele pot sa devina un ingrasamant pretios. Cojile de oua sunt bogate in calciu, care neutralizeaza aciditatea. De aceea, daca se utilizeaza ingrasamintele minerale, care ridica aciditatea substratului, se adauga si cojile de oua pentru neutralizarea ei. Cojile de oua crude se spala foarte bine, se usuca si se maruntesc. Apoi sunt adaugate in substratul din ghivece. Cojile de oua se descompun lent. De aceea, folositi-le intr-o cantitate moderata si maruntiti-le cat mai bine.
5. Cenusa
– Cenusa contine potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc si chiar si sulf. Pe langa aceasta, potasiul si fosforul din componenta ei se afla intr-o forma usor asimilabila pentru plante, ceea ce transforma cenusa in unul dintre cele mai bune ingrasaminte pentru ele. Trebuie sa mentionam faptul ca ne referim doar la cenusa obtinuta dupa arderea reziduurilor vegetale.
Cel mai bine ar fi sa utilizati cenusa foioaselor decat pe cea obtinuta din arderea coniferelor. Iar cea mai mare concentratie de minerale se afla in cenusa ierburilor si cerealelor. Cenusa fertilizeaza si acidifica substratul, creeaza conditii favorabile pentru viata microorganismelor din sol, indeosebi a bacteriilor fixatoare de azot. Pentru prepararea solutiei de cenusa se utilizeaza aproximativ 100-150 grame de cenusa la o galeata de apa. Puteti sa lasati acest amestec sa se odihneasca pe parcursul catorva zile. Iar cand il veti utiliza, este necesar sa-l agitati continuu, ca sa oferiti plantelor sedimentul insolubil, care contine fosfor.
Acum stiti ca ingrasamintele naturale va vor ajuta sa rezolvati multe dintre problemele plantelor de camera. Fie ca acestea sa va bucure prin frumusetea si farmecul lor pe parcursul intregului an!