”Franzelă” de carne sau Meatloaf este o rețetă puțin complicată pentru că trebuie să pui mai multe straturi de ingredient, iar când s-a copt se scoate cu grijă pentru a își păstra forma de ”franzelă”.
Ingrediente:
- 600 g de piept de pui;
- 250 g de șuncă;
- 150 g de bacon feliat;
- 200 g de cașcaval;
- 4 ouă;
- 4-5 linguri de făină;
- sare, piper negru măcinat — după gust;
- 4 linguri de smântână pentru gătit 30%;
- o linguriță de boia de ardei dulce;
- mix de ierburi uscate — după gust.
Mod de preparare:
- Tăiați fiecare piept de pui în 3 felii longitudinale, separând în prealabil mușchiulețul de el.
- Bateți feliile de carne și mușchiuleții cu ciocanul pentru carne, doar puțin, pe o singură parte. Apoi presărați-le cu sare și piper negru măcinat pe ambele părți.
- Tăiați șunca în felii, care să încapă ușor în tavă.
- Bateți 3 ouă cu furculița până la omogenizare, adăugând sare și ierburi uscate în ele.
- Puneți făina într-un bol separat și sărați-o după gust.
- Tapetați fundul și pereții tăvii cu feliile subțiri de bacon, aranjându-le frumos și lăsându-le capetele în afara tăvii.
- Tăvăliți 3 felii de carne prin făina sărată, după care scufundați-le prin ouăle bătute. Așezați-le în tavă, acoperindu-i complet fundul. Dacă rămân goluri pe alocuri, umpleți-le cu ou bătut, ca să obțineți un strat continuu.
- Răspândiți jumătate din cașcavalul dat prin răzătoarea mică pe stratul de șuncă.
- Adăugați încă un strat de piept de pui, șuncă și cașcaval, procedând similar.
- Acoperiți al doilea strat de cașcaval cu ultimele felii de carne. Dacă v-a mai rămas ou bătut, răspândiți-l pe suprafața lor.
- Amestecați smântâna pentru gătit, un ou bătut cu furculița și boia de ardei dulce. Răspândiți compoziția rezultată pe suprafața preparatului.
- Apoi îndoiți alternant capetele fâșiilor de bacon de pe ambele părți ale tăvii spre interior, acoperind stratul de smântână cu ele.
- Coaceți franzela timp de 30-35 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C, acoperind-o cu folie de aluminiu.
- Lăsați-o să se răcească timp de 2-3 ore, după care acoperiți-o iarăși cu folia de aluminiu și puneți o greutate pe suprafața ei. Dați-o la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.
- Separați cu grijă franzela de pereții tăvii, folosind un cuțit subțire. Apoi ridicați-o atent cu spatula de lemn, ca să o separați de fundul ei.
- Răsturnați franzela pe o farfurie sau pe un tocător.
- Tăiați-o în felii mai subțiri sau mai groase.
Pofta buna!