Ingrediente:
Aluatul pt galuste:
~1 kg de cartofi, .
~300 gr faina
~1 lingura ulei
~1 lingura zahar
~1 lingurita sare
Umplutura si decor
~prune
~pesmet
~zahar
~scortisoara pudra
Mod de preparare :
Cartofii spalati dar nedecojiti i-am pus la fiert intr-o oala cu apa. In timp ce fierbeau cartofii, am spalat prunele si cu un cutit le-am despicat pe la jumatate ca sa scot samburii.
Le-am pus intr-un castron si am presarat deasupra zaharul brut si pudra de scortisoara.
Pesmetul l-am pregatit dupa reteta clasica: se pune unt in tigaie, pesmet, se amesteca intr-una si dupa aceea se pune zaharul.
Cand cartofi s-au fiert i-am clatit cu apa rece si i-am lasat sa se racoreasca putin. I-am decojit si i-am pasat ca pentru piure. de fapt asta a si iesit.un piure de cartofi peste care am adaugat faina, uleiul, sarea si zaharul. Am framantat cu mana pana a ajuns la o consistenta uniforma, moale.
Intre timp am scos prunele din castronul in care si-au lasat zeama si am trecut la modelat galustele.
Galustele se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita. cand se ridica la suprafata inseamna ca vor sa fie scoase afara. Eu le pun intr-o strecuratoare si apoi cat sunt inca umede, le tavalesc prin pesmet.
Data trecuta am ramas si fara pesmet si fara zahar si le-am tavalit prin seminte de in rasnite, nuca macinata si scortisoara. -DeLiCioaSe
Mai adaug doar ca singurul motiv pentru care in ultimul timp fac doar aceste galuste fara ou, este ca imi plac mai mult decat celelalte. sunt mai .. moi, mai pufoase.
Pofta buna !
Sursa: printre nori