Gogoși la cuptor, pufoase și moi, cu umplutură de gem
Ingrediente:
pentru aluat:
- 600 g făină
- 350 ml lapte cald
- 3 linguri zahăr
- 1 ou întreg
- 2 gălbenușuri
- 1 praf de sare
- 30 g drojdie
- 80 g unt topit
pentru umplutură:
- Aproximativ 300 g gem de prune
Alte ingrediente necesare:
- 80 g unt topit
- 1 ou bătut
Mod de preparare:
Dizolvăm zahărul și drojdia în laptele călduț. Lăsăm deoparte timp de 10-15 minute.
Cernem făina într-un bol. Adăugăm sarea, oul, gălbenușurile, amestecul de drojdie și frământăm. Înainte ca aluatul să devină omogen, încorporăm și untul topit (să nu fie fierbinte!). frământăm până obținem un aluat omogen și moale.
Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie, punem la loc cald și lăsăm aluatul la dospit timp de 30 de minute aproximativ.
După 30 de minute, transferăm aluatul pe suprafața de lucru. În întindem la o grosime de un deget și porționăm în pătrățele sau dreptunghiuri.
Punem din gem pe marginea fiecărei bucăți, aducem marginile la mijloc, peste gem și rulăm. Transferăm gogoșelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt. Le punem strâns, una lângă cealaltă.
Le ungem cu unt topit (80g) și le lăsăm la dospit pentru 20 de minute. Ulterior, le ungem cu ou bătut și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 25 de minute sau până se rumenesc frumos deasupra.
Înainte de servire le pudrăm cu zahăr pudră.
Poftă bună!