Ingrediente:
600 gr ceafa de porc
300 gr varza murata fideluta
2 cepe medii (cca 300 gr)
20 gr boia dulce (pentru autenticitate, folositi boia de Szeged)
1/2 lingurita chimen macinat
1 fir cimbru (poate fi uscat)
2 linguri cu varf smantana (acra, fermentata)
1 lingura untura (sau 2 linguri ulei)
sare, piper negru
Mod de preparare:
- Se taie carnea cuburi cat o imbucatura (cca 2 cm). Se stoarce bine varza de moare. Se retin 2 linguri de moare. Se gusta si doar daca este extrem de sarata sau foarte acra se pune in apa rece timp de 10 minute, apoi se stoarce bine. Se toaca ceapa marunt.
- Intr-un ceaun de fonta se incinge grasimea. Se adauga carnea si se prajeste la foc iute doar pana-si schimba culoarea si incepe sa se rumeneasca. Se scoate cu o paleta pe o farfurie.
- Se adauga ceapa in grasimea ramasa si se caleste la foc mic pana se caramelizeaza usor, cca 20 minute, amestecand des mai ales pe final.
- Se trage oala de pe foc si se adauga boiaua si chimenul. Se amesteca bine. Se stinge totul cu 1 cana de apa si se pune oala iar pe foc. Se aduce la fierbere.
- Se adauga carnea si se amesteca. Daca doriti, puteti introduce cateva feliii de afumatura printre carne. Se adauga varza si se amesteca. Se mai adauga si putina apa fierbinte (cca 200 ml). Continutul oalei nu va fi complet acoperit de lichid dar e ok, va mai lasa lichid si varza si carnea. Se condimenteaza cu piper macinat. Sare nu e nevoie deocamdata, varza murata ar trebui sa fie suficient de sarata.
- Se presara deasupra cateva seminte de chimen si se pune cimbrul rup in 2-3 bucati. Cand oala incepe sa fiarba, puneti o folie de aluminiu si capacul si dati oala la cuptor, la 150C, pentru 2 ore. Dupa 1 ora si jumatate puteti verifica continutul oalei si daca are prea mult lichid (asta e in functie de carne si varza), puteti lasa ultima jumatate de ora fara capac ca sa mai scada un pic. La final trebuie sa aveti putin lichid pe mancare, nu trebuie sa fie scazut de tot, sa fie ca o tocanita cu sos.
- Verificati sa fie fiarta varza si carnea dupa acest timp. Gustati mancarea de sare si chimen. Adaugati daca mai trebuie. Daca doriti, degresati mancarea, adunand cu lingura grasimea adunata deasupra. Adaugati moarea retinuta.
- Frecati bine smantana cu cateva linguri de lichid din oala. Turnati smantana in oala si amestecati energic.
- Se serveste calda, cu extra smantana si paine taraneasca.
Pofta buna!
Sursa: Krespy