Iarna legumele proaspete sunt foarte scumpe, de aceea trebuie să pregătim conserve delicioase de cu vară. Alegeți cele mai folositoare legume, combinați-le cu fasole și veți obține o gustare grecească delicioasă, sănătoasă și foarte hrănitoare. Fasolea este bogată în proteine, fibre, carbohidrați complecși, fier și potasiu, de aceea este potrivită pentru zilele geroase. Această gustare o să vă ofere un plus de vitamine și senzația de sațietate pe mai mult timp.
Ingrediente:
- 1 kg de fasole
- 1/2 kg de ceapă
- 1/2 kg de morcovi
- 1/2 kg de ardei grași
- 2 kg de roșii
- 1/2 pahar de zahăr
- 1.5 linguri de sare
- 250 ml de ulei rafinat
- 1-2 ardei iuți (la dorință și după gust)
- 3 căpățâni mari de usturoi
- 1 linguriță de esență de oțet (70 %)
Mod de preparare:
1. Spălați fasolea și fierbeți-o până va fi gata, dar să nu fie răsfiartă.
2. Tăiați ceapa semi-rondele sau mai mărunt, morcovii – fâșii subțiri sau semi-rondele, prăjiți legumele în ulei până se vor rumeni.
3. Tăiați roșiile bucățele, ardeii grași – semi-rondele sau mai mărunt.
4. Puneți fasolea și legumele prăjite într-o cratiță, adăugați roșiile, ardeii grași, sarea, zahărul și uleiul rămas.
5. Aduceți legumele la fierbere și fierbeți-le la foc mic timp de 30 de minute.
6. Cu 5 minute înainte de a fi gata, adăugați ardeiul iute (după gust), usturoiul mărunțit și esența de oțet.
7. Puneți gustarea grecească în borcane sterilizate, capsați-le și întoarceți-le cu susul în jos, acoperiți-le cu o plapumă și lăsați-le să stea timp de o zi până se vor răci complet.
Pofta buna!
Sursa: Bucatarul