Hreanul se poate folosi in stare cruda, proaspat ras, pentru a da gust mancarurilor, dar si sub forma de tinctura, sirop.
Denumirea sa stiintifica este Armoracia rusticana si se inrudeste cu varza si conopida. Este un remediu foarte bun pentru vindecarea afectiunilor si bolilor.
Sarac in calorii, dar bogat in fibre si antioxidanti, hreanul are proprietati antivirale, prevenind infectiile si luptand impotriva radicalilor liberi.
Radacina de hrean are proprietati diuretice, expectorante, antibiotice, antispasmodice, etc. Astfel se explica efectul ei foarte bun in tratamentul anemiei, astmului, reumatismului etc.
Hreanul ras, in combinatie cu miere, luat dimineata inainte de masa, este foarte bun pentru tuse. Avand calitatea de a descongestiona aparatul respirator, este recomandat si in tratamentul astmului.
Ca si usturoiul, este un foarte bun antibiotic tratand infectiile respiratorii. Pentru a scapa de necazurile create de sinuzita, se folosesc cataplasme cu hrean pe zona fruntii.
Astfel, consumul de hrean normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul formarii de cheagurilor de sange. Totodata, substantele continute imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange cerebrale si coronariene, reducand astfel riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular cerebral.
Contribuie la revigorarea organismului. De aceea, terapia cu hrean este indicata in combaterea oboselii cronice.
Digestia lenta si gastrita hipoacida se trateaza in mod eficient cu cate doua-trei linguri de hrean ras, care se consuma in timpul meselor principale.
Ajuta si la buna functionare a ficatului si a bilei, stimuland eliminarea toxinelor din organism.
Cercetările recente au scos la iveală că iuțeala conținută de rădăcina de hrean are și proprietăți citostatice foarte puternice, glucozinolații fiind eficienți în multe forme de cancer, precum cel de piele, plămâni, de colon sau de stomac. Un studiu recent făcut la Universitatea Illinois, Statele Unite, arată că administrarea zilnică de hrean crește rezistența organismului uman la boala canceroasă, atât în ce privește prevenirea îmbolnăvirii, cât și la tratamentul bolii deja instalate.
Sursa: SuntFericit