1,Hribi mutați in otet
Ingrediente:
- Hribi – 1,5 kg
- Ienibahar – 6 buc
- Frunza de dafin – 2 buc
- Zahăr – 1 linguriță
- Sare – 1 lingura
- Oțet – 3 lingurițe
- Apă – 1 l
Mod de preparare:
Curățați ciupercile de murdărie și resturi și tăiați tulpinile. Tăiați ciupercile mari în jumătate.
Fierbeți in apa ciupercile timp de 5-7 minute. Scurgeți-le printr-o strecuratoare si lasați-le la racit.
Fierbe apa separat, se adauga frunza de dafin, ienibahar, sare si zahar. Gatiti marinata timp de 2 minute.
Adăugați hribii fierți și gătiți-i în marinată pentru încă 10-15 minute.
Puneți hribii în borcanele curate și umpleți cu marinată. Adăugați 1,5 linguriță la fiecare borcan, oțet 9% și închideți capacele. Se răcesc borcanele la temperatura camerei și dupa se păstrează la frigider.
2. A doua reteta pentru ciuperci murate în oțet:
Ingrediente:
- 1 kg hribi
pentru marinată – la 1 litru de apă:
- 1 lingură sare
- 1 linguriță zahăr, 2 frunze de dafin
- 2.5 linguri oțet 9%, 2 cuișoare, câteva crenguțe de mărar
- 5 boabe de piper negru și ienibahar
Mod de preparare:
Curăță ciupercile și spală-le bine, apoi pune-le într-un castron cu apă și lasă-le acolo timp de 30 de minute. După jumătate de oră scurge ciupercile și pune-le într-o oală. Adaugă o cantitate mare de apă și fierbe ciupercile timp de 20 de minute, apoi strecoară-le și clătește-le.
Pune ciupercile într-o cratiță, acoperă-le cu apă și adaugă toate ingredientele pentru marinată, cu excepția oțetului. Fierbe ciupercile în marinată timp de 10 minute, apoi toarnă oțetul și mai lasă-le la fiert încă 10 minute.
Pune ciupercile în borcane sterilizate și toarnă marinata peste ele. Închide imediat capacele, întoarce-le cu susul în jos, acoperă-le cu o pătură și lasă-le să se răcească.
3. Ciuperci murate în saramură
Ingrediente:
- 1 kg hribi
Ingrediente pentru saramură:
- 1/2 cană apă, 2 lingură sare
- 5 boabe piper negru, 1 frunză dafir
- 2 cuișoare, 4 frunze de coacăz
- 1 crenguță de mărar
Mod de preparare:
Curăță ciupercile, clătește-le bine, apoi taie-le în bucăți. Pune ciupercile astfel pregătite într-un vas cu apă clocotită și așteaptă să fiarbă, apoi îndepărtează spuma. Adaugă ingredientele pentru saramură în vasul cu ciuperci (ingredientele date sunt pentru un litru de apă) și gătește-le timp de 20-25 de minute.
Lasă ciupercile să se răcească, apoi pune-le în borcane și sigilează capacele.
Pune borcanele cu ciuperci într-o pivniță sau în frigider. Ciupercile vor putea fi consumate după 40-45 de zile.
Pofta buna!