Tomatele sunt plante pretentioase fata de factorii de vegetatie. Cunoasterea cerintelor fata de factorii de vegetatie este foarte importanta intrucat asigurand conditii optime se vor realiza productii mari si de buna calitate. Abaterea de la aceste conditii influenteaza cresterile si implicit gustul fructelor.
Totuși, pentru o recoltă cât mai bună nu strică să țineți cont de următoarele lucruri:
1. Udarea: Roșiile sunt 95% apă, motiv pentru care plantele au nevoie de multă apă ca să crească și să dezvolte fructe. O plantă de tomate are nevoie, săptămânal, de cel puțin 5 litri de apă. Dacă această cantitate nu este asigurată prin precipitații, trebuie intervenit prin irigații. Fluctuaţiile în cantitatea de umiditate oferită plantei poate cauza probleme grave, precum avortarea florilor și chiar a fructelor.
2. Fertilizarea: Pe parcursul vegetației, chiar și în cazul unui teren foarte bun, este necesar un aport de îngrășământ. Momentul optim de intervenție este atunci când primele roade sunt ceva mai mari decât nucile, adăugând 1,5 kg de azotat de calciu, la 100m de rând. Operațiunea poate fi, eventual, repetată, după cel puțin două săptămâni.
3. Lăstărirea: Îndepărtarea lăstarilor lacomi (ramuri cu frunze viguroase, lipsite de inflorescențe) contribuie la îmbunătățirea mărimii fructelor.
4. Recoltarea: Pentru a obține roșii cu cea mai bună savoare, lăsați-le să se coacă pe rug, culegându-le exact înainte să înceapă să se înmoaie. Evitați păstrarea în frigider ci, mai bine, țineți-le la temperatura camerei. Pentru a avea roșii până toamna târziu, recoltați ultimele fructe mature când dau primele semne de virare a culorii din verde spre portocaliu. Înveliți-le în hârtie și păstrați-le la o temperatură de 12-15 grade. În acest fel vă asigurați roșii pentru săptămâni bune după ce plantele din grădină s-au uscat.
5. Lumina: Cercetări recente au demostrat că lumina joacă un rol deosebit de important în creșterea producției de roșii. Astfel, s-a constatat că lumina albastră în timpul înfloririi și lumina roșie după încheierea înfloririi măresc semnificativ producția de tomate.
6. Depozitarea: La temperaturi de sub 10º C, în tomate are loc un proces de fracturare la nivel celular. După cum se ştie, tomata contine zaharuri (glucoza şi fructoza), acizi şi alţi compuşi. Compoziţia cuprinde un amestec de substanţe volatile care dau aroma unei roşii proaspete. Aceste substanţe nu rezistă la temperaturi scăzute, ele nu doar că îngheaţă, dar încep un proces de deteriorare iar roşia capăta un gust ierbos.
Tehnologia aplicata defectuos prin agresivitatea factorilor de mediu, stresul termo-hidric si comprimarea fenofazelor duc la scaderea calitatii fructelor dar si la modificarea gustului.
Avertizări și ponturi:
– Atunci când irigați, pământul trebuie bine îmbibat cu apă. Udările superficiale frecvente vor conduce la formarea unor rădăcini anemice.
– E îndepărat să tăiați lăstarii cu un cu un foarfece horticol ori cu un briceag ascuțit, dezinfectat în prealabil cu alcool, pentru a preveni răspândirea agenților patogeni. De asemenea, e indicat să faceți această operație dimineața, pentru a permite rănii să se cicatrizeze pe parcursul zilei.
Spor la gradinarit!
Sursa: MagazinulDeCase