In Evul Mediu, era considerata un panaceu si de aceea numeroase preparate terapeutice aveau in compozitie angelica. Se credea ca planta lasata la macerat in palinca alunga holera, ciuma, gripele, reumatismul si depresia provocata de vremea rea.
Desi este o planta ierboasa, angelica atinge dimensiuni impresionante, tulpina sa puternica putand depasi doi metri inaltime. Are flori albe, globulare, seminte cu gust astringent-aromat si un rizom din care se desprind radacini lungi. Este o planta iubitoare de umezeala si lumina, mare amatoare de pamanturi afanate si grase, bogate in substante nutritive.
In scopuri medicinale se recurge la planta cultivata, de la care se recolteaza radacinile, de culoare inchisa, negricioasa si cu miros aromat caracteristic.
Angelica este o planta bogata in uleiuri volatile, acizii – cafeic, clorogenic, angelic, fumaric, oxalic; acizi grasi, taninuri si substanse glucidice. Preparatele obtinute din aceasta planta medicinala au proprietati tonice, stimulente, carminative, stomahice, inhibitoare si digestive. Anorexia si anorexie psihica sunt doua afectiuni tulburatoare ce pot fi tratate cu ajutorul acesti plante, care actioneaza atat asupra sistemului nervos cat si asupra organelor implicate in procesul de digestie. Pudra de angelica ajuta la normalizarea functiilor organismului.
Angelica ajuta la reglarea si normalizarea menstruatiei. Substantele pe care le contine stimuleaza producerea naturala de hormoni.
Curele cu angelica sunt indicate pentru a trata depresia, isteria si astenia provocata de vremea rea. Substantele pe care le are in compozitie actioneaza asupra sitemului nervos, ajutand la relaxare si detensionare nervoasa. Tinctura de angelica, tei si valeriana are efecte excelente asupra simptomelor provocate de depresie. Afectiuni psihosomatice, dificultate de concentrare, intarziere de dezvoltare mentala la copii sunt de asemenea ameliorate datorita proprietatilor curative ale angelicai.
Aceasta planta favorizeaza secretia de sucuri gastrice care imbunatatesc si normalizeaza digestia. Actiunea tonica ajuta la regenerarea tesuturilor afectate, in astfel de situatii.
Administrare:
Fitoterapia cu angelica este utilizata in afectiuni ale stomacului insotite de anaciditate sau hipoaciditate, pentru stimularea poftei de mancare, flatulente, indigestie, dureri de stomac, tuse, raceala, gripa, bronsita, psoriazis, tromboza.
Pentru prepararea unui decoct se foloseste 1 lingurita de pulbere de radacina la 1 cana cu apa. Se lasa la fiert cca 2 minute dupa ce da in clocot. Se ia de pe foc si se lasa vasul acoperit inca 15 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se poate folosi 1 cana pe zi, dar în nici un caz mai mult de 2 cani.
Alte preparate din radacina de angelica sunt maceratul, tincturile. Uleiul volatil de angelica se administreaza in doze foarte mici de 0,05-0,3 g intr-o priza.
Atentie! Preparatele cu angelica nu trebuie administrate femeilor insarcinate. Dozele mari au efecte negative: induc stari de depresie, senzatie de voma, consumul excesiv de angelica poate produce tulburari de concentrare.
Eficienta in tratamentul a peste 80 de afectiuni interne
Datorita proprietatilor sudorifice, antibiotice, digestive, Angelica este eficienta in tratamentul intern a peste 80 de afectiuni: stari depresive, astenie, isterie, dificultati de concentrare, intarziere de dezvoltare mentala la copii, bulimie, colita de fermentatie si de putrefactie, gastrita hipoacida, indigestie, ulcer gastro-duodenal, epidemii, rahitism, tulburari hormonale la femei, cancer, boli infectioase grave ( TBC, hepatita virala, scleroza in placi, ciroza, paralizie).
Pentru intarzierea procesului de imbatrane, specialistii recomanda uleiul eteric din seminte, in doze moderate de cate trei picaturi pe zi. La fel de eficienta este terapia cu radacini de Angelica, mestecate zilnic (cate doi cm).
Indicata in epuizarea sistemului nervos
Fitoterapeutul francez Eric Favre recomanda infuzia preparata din tulpinile si radacinile plantei in tratamentul astmului si in cazuri de epuizare a sistemului nervos. Deosebit de eficient este si tratamentul cu radacini rase si macinate de Angelica (cate doua lingurite pe zi), in digestii dificile, in anemii, balonari, aerofagie, bronsita, guturai si in forme severe de gripa. In acelasi timp, semintele folosite la prepararea infuziilor (o lingurita la o cana cu apa), calmeaza starile de agitatie, depresia si durerile de cap. Se consuma cate doua cani pe zi, pana la ameliorarea bolii.
Elimina blocajele
In cazul persoanelor coplesite de boli grave, tratamentul cu Angelica elimina blocajele care se manifesta prin balonari, voma, apatie si absenta dorintei de a se lupta cu boala.
Din tulpinile plantei se prepara bauturi tonice si relaxante in toata Europa.
Contraindicatii: Preparatele din Angelica sunt contraindicate femeilor gravide si diabeticilor.
Cum se prepara, cum se administreaza
Infuzia indicata in astm
Ingrediente: Frunze, flori si tulpini de Angelica uscate si macinate.
Preparare: Se foloseste o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana cu apa fierbinte. Zilnic, se beau cate doua cani, timp de 20 de zile pe luna. Se face o pauza de doua saptamani, dupa care tratamentul se poate relua, daca este cazul. Folosita in acest mod, infuzia are un efect dovedit in astm si in cazuri de epuizare nervoasa.
Lichiorul, tonic general
Ingrediente: 20 tulpini verzi de Angelica, 1 g nucsoara, 10 cuisoare, 1,5 l alcool de 70 grade preparat din fructe, un kg de zahar si 500 ml de apa.
Preparare : Tulpinile plantei si condimentele se pun la macerat in alcoolul de fructe. Separat, se prepara un sirop din zahar si apa. Dupa 15 zile, se strecoara plantele care s-au macerat si, in alcoolul ramas, se adauga siropul. Lichiorul se pastreaza la rece, in sticle inchise ermetic. Se consuma cate o lingura de trei ori pe zi. Preparatul este un tonic pentru tot organismul.
Vinul, bun pentru digestie
Ingrediente: Doi litri vin de pelin, 5 radacini de Angelica si 10 linguri de miere.
Preparare: Ingredientele se macereaza in vin la o temperatura de 18 grade, timp de 10 zile. Apoi, vinul se filtreaza si se pastreaza in sticle inchise ermetic. Din acest vin medicinal se consuma cate o lingura, de trei ori pe zi. Tratamentul are efecte benefice in parazitoze intestinale, in anemii si in caz de digestie dificila.