Urzica are multe proprietati valoroase. Cand suntem anemici sau avem colesterolul prea mare, infuzia de urzica ne poate ajuta. Ce mai contine aceasta planta? De ce merita sa consumi in mod regulat infuzie de urzica?
Frunzele tinere de urzica din lastarii superiori si radacina ramificata au multe beneficii pentru sanatate. Datorita lor, infuzia de urzica are o valoare atat de mare.
Frunzele sunt apreciate pentru nutrientii lor:
- Vitamine – C, K, B6 si B6
- Clorofila
- Flavonoide – compusi cu multe proprietati benefice, printre altele antioxidante si antiinflamatoare
- Carotenoizi – antioxidanti naturali
- Acizi organici
- Oligoemelente – inclusiv fier
Radacina mai contine steroli (scad nivelul colesterolului „rau” din sange), lecitina, silice si saruri minerale, in special calciu.
Urzica imbunatateste metabolismul general, stimuleaza productia de enzime pancreatice si are, de asemenea, un efect pozitiv asupra productiei de globule rosii.
Infuzia de urzica este o alegere buna, deoarece are urmatoarele proprietati:
- Diuretic
- Astringent
- Diastolic
- Antidiareic
- Antidiabetic (scade glicemia si imbunatateste activitatea pancreasului)
- Antiinflamator
Consumul de infuzie de urzica este recomandat celor ce sufera de:
- Boli de rinichi
- Inflamatia tractului urinar si vezicii biliare
- Hiperplazie prostatica
- Artrita
- Reumatism
- Prediabet
- Anemie
- Avitaminoza
- Tulburari de coagulare a sangelui
- Hemoroizi
- Probleme cu metabolismul
- Inflamatie a stomacului si a intestinelor
- Senzatia de „picioare grele”
- Seboree, acnee
De asemenea, infuzia de urzica este utilizata pentru clatirea gurii si gatului si pentru probleme ale pielii.
Ciorbele sau salatele cu urzica sunt si ele benefice pentru sanatate (urzica poate inlocui cu succes spanacul). Sucul stors din lastarii tineri recoltati are proprietati uimitoare. Un astfel de suc (indulcit cu miere) va completa deficitul de vitamine si minerale.
Cum se prepara infuzia de urzica
Pentru a face o infuzie de urzica, adauga 1-2 linguri de frunze intr-o cana cu apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoara. Bea bautura preparata astfel de 2-3 ori pe zi.
Frunzele uscate de urzica sunt, de asemenea, utilizate pentru combaterea matretii. Peste 2-3 linguri de urzica uscata se toarna 500 ml apa clocotita si se acopera. Dupa 20 de minute, se adauga 2 linguri de otet de mere sau suc de lamaie si se clateste parul dupa spalare.