Aflați cum să faceți o variantă de aluat foietaj care provine din Orientul Mijlociu. Se numește baklava și, cu un ingredient secret, reușești mereu.
Aproape toată lumea are propria rețetă personalizată de ștrudel de foietaj. Uneori, rețeta unui desert preferat este transmisă din generație în generație. Dacă și tu îl adori, dar tânjești după o schimbare, încearcă așa-numita baklava. Acesta este tot un foietaj numit filo, dar este umplut cu nuci tocate și îndulcit cu sirop sau miere. Baklava este o delicatesă tipică zonelor care au fost controlate de Imperiul Otoman în trecut (aceasta include Iran, Caucaz, Afganistan, Turcia și Balcani).
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 200 de mililitri de lapte călduț
- 100 de mililitri de apă călduță
- 50 mililitri de ulei vegetal (de preferință floarea soarelui)
- 550-600 de grame de făină simplă
- 50 de grame de unt adevărat
- 100 de grame de zahăr granulat
- 7 grame de drojdie uscată
- 2 linguri de gris
- 2 ouă de mărimea M
- vârf de cuțit de sare
Pentru umplutură:
- unt adevărat
- zahăr de gris
- stafide
- nuci decojite
Mod de preparare:
În prima etapă a preparatului, luați un vas de dimensiune medie și cernați în el făina simplă. Adăugați 2 linguri de gris pentru bebeluși în făină și amestecați bine. Grișul este ingredientul secret. Datorită acesteia, aluatul pregătit va fi flexibil. În următorul pas de preparare, luați un al doilea castron mai mare. In el se bate untul topit cu ulei si zahar. Când aveți ingredientele suficient de bătute, spargeți și bateți ambele ouă în ele.
În timp ce amestecați constant, adăugați în aluat un praf de sare, lapte, apă și drojdie. După ce toate ingredientele sunt bine bătute, adăugați făina și grisul la ele pe bucați. Puteți frământa aluatul rezultat cu mâinile sau îl puteți prelucra cu o lingură de lemn . Dar asigurați-vă că nu există bulgări în el. Aluatul trebuie să fie, de asemenea, pufos, flexibil și compact. Când este gata, puneți-l înapoi în bol (dacă l-ați frământat cu mâinile) și acoperiți-l cu folie alimentară.
Lăsați aluatul să crească sub folie într-un loc cald timp de aproximativ o oră până la o oră și jumătate. După ce a trecut timpul necesar, răsturnați aluatul pe o rolă și împărțiți-l în două părți. Acoperiți din nou ambele jumătăți cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească încă 10-15 minute. Apoi rulați fiecare dintre ele într-un dreptunghi cu dimensiuni de aproximativ 30 x 35 centimetri .
Ungeți ambele părți de aluat cu unt topit și stropiți gros cu zahăr pudră. In urmatoarea etapa de preparare intindeti stafide si nuca tocata pe marginile mai lungi ale dreptunghiurilor.
Umplutura trebuie să ajungă la aproximativ 1/3 din fiecare bucată de aluat rulată. Apoi, prindeți marginea opusă a fiecărui dreptunghi și așezați-o deasupra umpluturii (ca și cum ați îndoi o foaie de hârtie în jumătate) și apăsați ferm cele două jumătăți împreună . Acest lucru vă va oferi două baze de strudel mai mici. Tăiați părțile care nu au umplutură în fâșii groase și răsuciți-le.
În pasul următor, rulați aluatul de pe margine cu umplutura astfel încât fâșiile ondulate să fie deasupra. Asezam baklava finita pe o tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit la 160°C pentru aproximativ 30-35 minute. Serviți cu sirop sau miere sau îndulcit cu zahăr pudră.