Sunt cazuri în care chiar dacă îi acorzi foarte multă atenție, orhideele manifestă anumite afecțiuni fie legate de aspectul frunzelor sau al plantei în general. Aceste afecțiuni au diferite cauze, iar rezolvarea lor este la îndemâna oricui, prin aplicarea unor soluții naturale.
Iată câteva dintre cele mai comune probleme și soluția pentru rezolvarea lor:
1. Frunzele sunt lipicioase, au pânze de păianjen sau sunt acoperite de insecte minuscule
Cauza apariției acestui tip de afecțiune este legată de faptul că plantele sunt infestate cu afide sau păianjeni roșii. Aceștia apar în cazul în care nivelul de umiditate din sol și din aer este prea scăzut.
Soluția este aceea de a spăla ușor frunzele plantei și aplică un insecticid pe bază de săpun. Este important să asiguri umiditatea optimă plantei prin pulverizarea apei pe plantă cu ajutorul unui spray. Pentru asta poți folosi un recipient în care a fost soluție pentru spălat geamurile, bine curățat în prealabil.
2. Petalele capătă pete negre și bobocii se usucă
Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de aer sau a unei scăderi bruște a temperaturii ambientale.
Soluția este să aduci cât mai repede planta într-un mediu ambiant cât mai aproape de cel optim și să se înlăture părțile afectate, pentru a se evita răspândirea afecțiunilor.
3. Frunze zbârcite și rădăcini putrezite
Acestă afecțiune apare dintr-un singur motiv, uzi prea mult și pre des orhideele. Udarea în exces duce la putrezirea rădăcinilor, iar planta moare de sete.
Ca și soluție, trebuie să reglezi ritmul de udare al plantelor. Orhideea trebuie udată moderat, dimineața, la fiecare 2-3 zile, sau chiar mai rar. Soluția este să scoți planta din ghiveci, să îndepărtezi complet pământul și să tai toate rădăcinile afectate. Există pe piață, la magazinele de specialitate soluții speciale care stimulează dezvoltarea rădăcinilor, extrem de eficiente și care pot fi folosite conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După această operațiune este important să replantezi orhideea în sol nou, special pentru acest tip de plantă, pe bază de scoarță de pin.
4. Frunze atacate de dăunători
Acest lucru se petrece din cauza faptului că atacul de dăunători pot apare fie de la contaminarea de la alte plante, fie sol este contaminat.
Primul pas în momentul în care apare o astfel de afecțiune este schimbarea solului și dezinfectarea recipientului în care stă planta. Pentru asta este necesar să faci o soluție de apă distilată cu pudră de scorțișoară și pulverizează această soluție pe rădăcini, frunze și tulpină. Scorțișoara este un foarte bun dezinfectant pentru plante în general, dar mai ales pentru orhidee.
5. Planta nu mai înflorește
De cele mai multe ori acest lucru apare pentru că nu îi acorzi plantei un timp de repaus absolut necesar. Deseori, înainte de înflorire, planta are nevoie de pauză de odihnă. Pentru asta este important să reduci udatul la minim, reduci căldura și nu mai aplici îngrășăminte deloc.
Inducerea repausului în timpul anului diferă în funcție de specia de orhidee. Oncidium, Odontoglossum, Vanda, Cymbidium au perioada de repaus vara și inflorirea în perioada rece a anului. Phalenopsis, Coelogyne intră în repaus primăvara după înflorire. În cazul lor, pauzele între înfloriri sunt mai scurte.
Sursa : Agrointel.ro