O licoare dulce, ușor picantă și foarte aromată care se zice că poate fii consumată în scop medicinal ( 1 linguriță pe stomacul gol, dimineața sau ca digestiv înainte de masă, 1 păhărel mic de 25 ml)
Ingrediente:
- 500 g ghimbir proaspăt
- 1,250 kg zahăr brun
- 3,500 L apă plată
- 3,500 L alcool 40°
- 8 lămâi bio (doar coaja)
- 1 linguriță pudră pură vanilie
Am început cu lămâile, chiar dacă erau bio, eu tot le-am pus în apă cu bicarbonat și oțet pentru a îndepărta toate impuritățile, deoarece aveam nevoie de coajă.
Între timp, am spălat rădăcinile de ghimbir, le-am curățat cu peeler-ul (acel instrument care curăță coaja foarte subțire), le-am tăiat bucățele mici și le-am tocat la un roboțel ( pentru a fierbe mai repede,fiind o rădăcinoasă destul de tare).
Într-o oală de 10L, am pus zahărul brun, ghimbirul tocat, pudra pură de vanilie ( rezultată din păstăi de vanilie uscate foarte bine și măcinate) și apa, lăsând să fiarbă cam 40 min de la primul clocot.
După ce fierbem să se înmoaie ghimbirul, lăsăm să se răcorească.
Desfaceți coaja lămâii/portocaleispalata in prealabil. Adăugați-o în compoziția răcită de mai sus.
Adăugați și alcoolul și acoperiți vasul cu un capac fix. Lăsați ingredientele la infuzat 24 de ore.
Strecurați infuzia, îndepărtând bucățile de ghimbir, coaja de portocală și de vanilie.
Turnați lichiorul în sticluțe și păstrați-le într-un loc întunecos din casă. Din toata compozitia au iest cam 7l de lichior. Poate fi consumat după ce mai stă încă o zi, când aromele s-au îmbinat armonios. Dar cel mai bine este sa mai stea cam doua saptamani.
Ghimbirul îmbunătățește funcțiile cerebrale și protejează împotriva îmbătrânirii creierului și a bolii Alzheimer. Într-un studiu pe 60 de femei de vârstă medie, ghimbirul a îmbunătățit timpul de reacție și memoria.
Ghimbirul previne diferite tipuri de cancer. Proprietățile sale anti-cancerigene se datorează conținutului bogat în 6-gingerol.
Unele studii sugerează că ghimbirul poate fi eficient în cancerul pancreatic, mamar și ovarian.
Consumul de ghimbir reduce considerabil nivelul de zahăr din sânge și reduce factorii de risc cardiac.