Lucerna este o plantă medicinală care a fost folosită în Ayurveda de secole. Este un medicament eficient pentru problemele digestive și de artrită. Beneficiile lucernei sunt numeroase și pot fi atribuite varietății sale mari de vitamine, minerale și compuși bioactivi.
Lucerna (cunoscută și ca Medicago sativa) poate fi luată sub formă de suplimente, muguri, frunze uscate și semințe. Aportul de lucernă poate ajuta la scăderea colesterolului, la controlul nivelului de zahăr din sânge, la ameliorarea simptomelor menopauzei și la reducerea daunelor celulare.
Informații nutriționale
Lucerna are un conținut scăzut de calorii. Este bogată în vitamine, aminoacizi și fibre. Se consumă de obicei sub formă de germeni sau ca supliment pe bază de plante.
Lucerna conține vitaminele K și C, acid folic, mangan, cupru, riboflavină, magneziu și fier.
– Vitamina K: 10, 1 mcg
– Folat: 11,9 mcg
– Vitamina C: 2,7 mg
– Fier: 0,3 mg
– Cupru: 0,1 mg
– Mangan: 0,1 mg
– Magneziu: 0,1 mg
– Riboflavină: 0,042 mg
O cană de germeni de lucernă conține 1,32 grame de proteine și 0,7 grame de carbohidrați. Germenii au compuși bioactivi din plante, cum ar fi saponine, acid folic, fitoestrogeni, flavonoide și alcaloizi. Toți acești nutrienți oferă anumite beneficii pentru sănătate.
Beneficiile pentru sănătate ale lucernei
1. Poate ajuta la scăderea colesterolului
Lucerna este bogată în compuși vegetali cunoscuți sub numele de saponine. Acestea pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol seric prin legarea sărurilor biliare cu colesterolul din organism.
Un studiu efectuat pe maimuțe a constatat că saponinele din lucernă au scăzut procentul de colesterol din sânge. Cu toate acestea, sunt necesare studii pe termen lung pentru a înțelege acest beneficiu pentru oameni.
2. Poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge
Proprietățile antidiabetice și diuretice ale lucernei țin sub control nivelul de zahăr. Un studiu realizat de Universitatea din Cairo a constatat că germenii de lucernă au scăzut nivelurile ridicate de glucoză la animalele cu diabet zaharat.
Lucerna este o plantă tradițională folosită pentru tratarea diabetului. Un studiu efectuat pe șoareci de Universitatea din Ulster arată că lucerna are proprietăți anti-hiperglicemiante, asemănătoare insulinei și de eliberare a insulinei care pot ajuta la tratarea diabetului. Germenii pot îmbunătăți sănătatea metabolică.
3. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei
Lucerna este bogată în fitoestrogeni care pot fi folosiți pentru a contracara simptomele menopauzei. Acestea sunt similare din punct de vedere chimic cu hormonul estrogen și sunt disponibile în două tipuri, și anume, lucernă-cumestrol și genistein.
Un studiu realizat de Universitatea din Siena pe 30 de femei aflate la menopauză a constatat că un anumit produs pe bază de extracte de lucernă a fost capabil să trateze simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, uscăciunea vaginală și transpirațiile nocturne.
4. Poate ajuta la reducerea daunelor celulare
Efectele antioxidante ale lucernei pot ajuta la reducerea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. Poate fi un remediu eficient pentru tulburările asociate cu sistemul nervos central, inima și metabolismul. Lucerna este un compus excelent cu proprietăți antioxidante care pot reduce daunele celulare cauzate de nanoparticulele de oxid de fier.
Un studiu realizat de Institutul de Farmacie LR a constatat că lucerna poate avea proprietăți cerebro protectoare. Acestea, împreună cu proprietățile sale antioxidante, ajută la reducerea riscului de ischemie cerebrală (accident vascular cerebral).
5. Poate trata problemele la rinichi, vezica urinară si prostată
Proprietățile diuretice ale lucernei pot ajuta la ameliorarea pietrelor la rinichi și a problemelor legate de vezica urinară și prostată. Unele cercetări afirmă că decoctul de lucernă poate fi de folos în tratarea pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, sunt disponibile cercetări limitate pentru a susține aceste afirmații. Avem nevoie de mai multe dovezi în acest sens.
6. Poate ajuta la ameliorarea astmului
Lucerna a fost folosită în mod tradițional pentru a trata probleme respiratorii precum astmul. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pe termen lung axate pe efectul anti-astmatic al lucernei.
7. Poate ajuta la tratarea osteoartritei și a artritei reumatoide
S-a constatat că polizaharidele pectice extrase din tulpinile de lucernă au proprietăți antiinflamatorii. Acestea pot ajuta în tratamentul osteoartritei și al artritei reumatoide.
Într-un alt studiu, s-a descoperit că extractele de acetat de etil din lucernă suprimă producția de citokine proinflamatorii. Acestea ar putea ajuta la tratarea problemelor inflamatorii la șoareci.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege acest fenomen la nivel molecular la om.
8. Poate trata leziunile hepatice
S-a descoperit că extractele de lucernă ajută la reconstrucția ficatului deteriorat. Eliberarea enzimelor hepatice în sânge ar putea fi un motiv pentru afectarea ficatului. Sa constatat că administrarea orală de extracte de lucernă (250 mg/kg) reduce concentrația enzimelor hepatice din sânge.
9. Poate trata stomacul deranjat
Dovezile anecdotice sugerează că fibrele alimentare din lucernă pot ajuta la tratarea mai multor probleme digestive. Unele dintre acestea pot include constipație, balonare, gastrită și greață.
10. Poate preveni uscarea pielii
Vitamina A din lucernă poate ajuta la tratarea pielii uscate. Aceasta poate îmbunătăți tenul și textura pielii. Lucerna ar putea ajuta și la întreținerea și construcția pielii.
Care sunt efectele secundare ale lucernei?
Lucerna este sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, consumul semințelor de lucernă pe termen lung poate provoca unele efecte adverse femeilor însărcinate, celor cu afecțiuni autoimune și celor care iau medicamente. Prin urmare, este important să consultați un medic.
– Poate cauza probleme în timpul sarcinii
Aportul de suplimente de lucernă în cantități în exces în timpul sarcinii poate provoca efecte adverse. Lucerna acționează similar hormonului estrogen, provocând unele probleme. Lucerna poate stimula menstruația. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate în acest sens.
– Poate agrava bolile autoimune
Utilizarea pe termen lung a lucernei poate stimula sistemul autoimun și poate agrava bolile autoimune. Semințele de lucernă conțin L-canavanină, un aminoacid care poate declanșa lupus eritematos sistemic (o boală autoimună).
Persoanele cu alte tulburări autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, ar trebui să evite consumul de lucernă.
Potrivit Food and Drug Administration, persoanele cu un sistem imunitar compromis ar trebui să evite consumul de lucernă. Acest lucru se datorează posibilei contaminări a mugurilor. Germenii, în general, ar putea fi contaminați de bacterii.
– Poate interacționa cu medicamentele
Lucerna este bogată în vitamina K, care este responsabilă pentru coagularea sângelui. Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, ar trebui să evite să consume lucernă.