1. Ce sunt infecțiile vaginale
Infecția vaginală este o infecție ca oricare alta, produsă la nivelul vaginului de un microorganism perturbator. Aceasta provoacă mâncărimi și usturimi, roșeață și o mucoacă anormală a vaginului.
Infecția vaginală poate fi depistată luând în calcul arsurile sau mirosul neplăcut. Infecțiile vaginale sunt produse de microorganisme, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de microorganismul cauzator. Pentru un diagnostic corect, adresați-vă medicului pentru a vă face un examen bacteriologic al secreției vaginale.
2. CARE SUNT TIPURILE DE INFECȚII
Există mai multe tipuri de infecții vaginale. Printre acestea se numără candidoza, trichomoniaza, chlamydia, gonoreea sau herpesurile genitale.
3. CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE TRATAMENT
Infecția vaginală netratată poate provoca adevărate complicații ale organelor interne. O infecție netratată poate evolua spre uter, trompe uterine, boala inflamatorie pelvină.
Dacă simptomele nu se opresc în timpul tratamentului, este necesară realizarea unei antibiograme (în găsirea unui antibiotic mai bun).
4. DESPRE SEXUL ÎN TIMPUL TRATAMENTULUI
Atenție foarte mare dacă urmezi un tratament pentru o infecție vaginală! Este important să folosești prezervativul în timpul actului sexual, însă unele infecții se pot transmite și prin prezervativ. Evită transmiterea infecției la partenerul tău și ai răbdare până la terminarea tratamentului și concluzia medicului specialist.
5. CE FACI CU RUȘINEA
Multor femei le este rușine să se prezinte la medicul ginecolog atunci când descoperă usturimi sau mâncărimi la nivelul vaginului, însă această rușine nu își are logica.
Nu te trata singură după vorbele bunicii și prezintă-te la medic pentru orice lucru anormal pe care l-ai observat la vaginul tău.
Aproape 50% dintre femei se confruntă măcar o dată în viață cu infecțiile vaginale așa că medicul ginecolog nu te va privi ca pe o ciudățenie.
6. INFECȚIA NETRATATĂ DUCE LA BOLI
Infecția netratată poate provoca boli precum inflamația pelvină sau abcesul tubo-ovarian, subfertilitate etc.
Sigur știi și tu cât de importantă e igiena intimă. Ei bine, acestea sunt câteva detalii de care e bine să ții cont dacă vrei să nu ajungi la ginecolog cu diverse probleme intime.
Dacă menții zona genitală curată, te protejezi de diverse infecții și bacterii ce pot produce probleme serioase, precum cancer, sterilitate sau chiar și moartea…
Dar există o cale simplă prin care poți să menții vaginul curat și sănătos, respectând câteva detalii simple.
1. Spală-ți mânile înainte de a le apropia de zona intimă
De obicei te speli pe mâini după ce mergi la toaletă, nu? Așa face toată lumea, dar nu e chiar bine.
Dacă te ștergi în zona intimă și tu ai mâinile pline de bacterii, le vei trimite pe acestea direct în zona vaginului și vei ajuta formarea infecțiilor. Folosește un săpun special atunci când te speli în zona genitală.
2. Duș în fiecare zi
Trebuie să te speli în fiecare zi, obligatoriu și să schimbi prosopul foarte des.
3. Dușul vaginal nu se face des
Dușul vaginal e recomandat de ginecolog atunci când ai o infecție sau o problemă de sănătate. Dar dacă tu alegi să îl faci săptămânal sau mai des, încetează! Acest lucru va afecta flora vaginală, fapt ce va duce la apariția infecțiilor.
4. Sexul în timpul menstruației ar trebui să fie interzis
Dacă faci acest lucru, trebuie să ții cont de faptul că favorizezi apariția și înmulțirea bacteriilor. Dacă totuși faci asta, ai grijă să te speli imediat acolo jos. De asemenea, după fiecare partidă de sex trebuie să mergi la toaletă.