Mălaiul fiert este unul din cele mai emblematice preparate ale gastronomiei românești. Mămăliga a fost folosită de-a lungul timpului nu doar ca aliment, ci și ca remediu.
Sunt binecunoscute cataplasmele cu mămăligă fierbinte în răceli, amigdalită, junghiuri, dureri reumatice, crampe stomacale, dureri de ficat, care se aplică pe zona afectată.
Prof. dr. Constantin Pârvu atribuie mălaiului proprietăți reconstituente, energizante și vitaminizante. Conține vitaminele A, C, E și K. Este o sursă bună de fibre și vitamine din grupul B. Nu afectează colesterolul, deoarece conține acizi grași nesaturați.
Mălaiul fiert are efecte benefice în:
> afecțiunile respiratorii (tuse, bronșită, traheobronșită, gripă),
> afecțiunile hepato-biliare (hepatite, colecistită, dischinezie biliară),
> afecțiunile genito-reno-urinare (calculi renali, cistită, uricemie, uretrită, dismenoree, metrită),
> afecțiunile articulare (artrită, gută, reumatism),
> afecțiunile gastrointestinale (hemoragii gastrointestinale),
> pneumonie,
> infecții urinare.
Rețetă pentru vindecarea ulcerului și gastritei
Mămăliga caldă ameliorează gastritele hiperacide și ulcerul gastric sau duodenal. Reduce aciditatea stomacală și exercită un efect calmant și sedativ.
Ingrediente:
– 1 lingură de mălai fin,
– 1 lingură de miere naturală,
Mod de preparare:
1. Puneți apa într-un ibric, pe foc. Adăugați mălaiul.
2. De când începe să fiarbă, amestecați continuu timp de un minut.
3. Luați vasul de pe aragaz și după ce s-a mai răcorit, încorporați mierea.
4. Amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți o pastă fină.
Această mămăligă se mănâncă dimineața, pe stomacul gol, caldă. Tratamentul se face zilnic, până când terminați un borcan de 400 de grame de miere, folosind câte 1 lingură pe zi la rețeta de mai sus.
Pe durata acestei cure este contraindicat consumul de băuturi alcoolice și alimente acide.