Va prezentam o reteta de sarmale lenese, deosebit de delicioase si aromate. Acestea se prepara mult mai simplu si rapid decat sarmalele clasice, fiind suculente si foarte apetisante. Sunt perfecte pentru a fi servite la cina de familie, cu o garnitura de legume proaspete sau conservate. Este o reteta simpla si accesibila, ce cu siguranta merita atentia.
Ingrediente:
300 g de varza
500 g de carne tocata
100 g de orez
1 ou
sare
piper negru macinat
Pentru sos:
3-4 linguri de smantana
0.5 pahar de apa
2 linguri sos de rosii
Mod de preparare:
1. Fierbeti orezul pana va fi aproape gata. Lasati-l sa se raceasca.
2. Tocati marunt varza.
3. Amestecati orezul cu carnea tocata, varza, sarea, piperul negru macinat si oul.
4. Formati parjoalele. Amestecati ingredientele pentru sos.
5. Sarmalele lenese pot fi pregatite la aragaz: prajiti-le intr-o tigaie cu ulei incins. Acoperiti tigaia cu un capac si prajiti inabusit, la foc mic, in sos de smantana cu rosii. La fel, acestea pot fi pregatite la cuptor: aranjati-le intr-o forma de copt si coaceti-le (fara sos) timp de 20 de minute. Turnati peste sarmale sosul si coaceti-le inca timp de 20 de minute.
„Sărmăluțe leneșe” – colacul de salvare pentru gospodinele începătoare!
Ingrediente:
– 500 g de carne tocată (porc+vită)
– 100 g de orez
– 2 ouă
– ½ varză mică
– 1 morcov
– 1 ceapă (opțional)
– 1 lingură de pastă de tomate
– 4-5 linguri de smântână
– condimentele preferate
– verdeață
Mod de preparare:
1. Fierbeți orezul.
2. Treceți morcovul prin răzătoare mică.
3. Tăiați varza cât mai mărunt.
4. Amestecați într-un bol orezul cu morcovul, varza, carnea și ouăle (la dorință, puteți adăuga și ceapă).
5. Asezonați cu sare și piper și amestecați bine compoziția.
6. Amestecați pasta de tomate cu smântâna până la omogenizare. Asezonați cu sare și condimentele preferate.
7. Formați chifteluțe din amestecul de orez și carne, așezați-le într-o tavă termorezistentă, turnați deasupra sosul de smântână și dați „sărmăluțele” la cuptor.
8. Coaceți-le timp de 30 de minute.
9. Presărați „sărmăluțele leneșe” cu verdeață tocată mărunt.
Notă: La dorință, puteți prăji ușor sărmăluțele înainte de a le da la cuptor.
Pofta buna!